Saul Schubak

Yritystuet ovat meiltä kaikilta pois

  • Tällaista poliitikkoa kaivattaisiin Suomeenkin
    Tällaista poliitikkoa kaivattaisiin Suomeenkin

Vuorineuvos Jorma Elorannan vastikään julkaistu raportti on herättänyt yllättävän vähän keskustelua, mikä on valitettavaa koska ehdotusten läpimeno on omiaan ajamaan kansakuntaamme konkurssiin ja kokoomusta pienpuolueeksi. Jyrki Katainen väitti etteivät yritystuet ole keneltäkään pois. Olen asiasta täysin eri mieltä - yritystuet ovat meiltä kaikilta pois ja tässä taloudellisessa tilanteessa sellaisten ehdottaminen on lisäksi täysin edesvastuutonta.


Elorannan raportti esittää yrityksiä tuettavan usealla eri tavalla. Esittelen ehdotuksia tässä pintapuolisesti mutta raportti löytyy kokonaisuudessaan ministeriön sivuilta ja hyvän yhteenvedon niistä on tehnyt kansanedustaja Lasse Männistö, lisäten joitain omia ideoitaan http://lassemannisto.fi/2012/02/tosiasiat-taloudesta-tunnustaen/.


Työryhmä siis esittää verovähennysoikeuden tutkimus ja tuotekehitysinvestoinneille, verokannustimen enkelisijoittajille, lisää kotitalousvähennyksiä sekä epäonnistuneille yrittäjille henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuuden, eli mahdollisuuden olla maksamatta takaisin ottamiaan velkoja, sekä joillekin firmoille vapautuksen sähköverosta.


Kokoomusta on historiallisena taakkana vaivannut mielikuva eturyhmäpuolueesta, joka ajaa rikkaiden ja yrittäjien asemaa muun kansan kustannuksella. Tästä mielikuvasta on pitkään ja johdonmukaisesti yritetty päästä eroon ja nykyään kokoomus mielletäänkin jo pääosin koko kansan etua ajavana eturyhmäpolitikoinnin yläpuolella olevana puolueena. Ei mielletä kauaa jos nämä ehdotukset menevät läpi! Mikä näissä ehdotuksissa sitten mättää?


Ensinnäkin ehdotukset peilaa ideologiaa jota taloustieteissä kutsutaan taloudelliseksi fasismiksi, eli että kansalaiset ovat olemassa yrityksiä varten ja yritykset poliitikkoja varten. Omassa ajattelussani, vapaassa taloudessa, yritykset pyrkivät tyydyttämään asiakkaidensa tarpeita, taloudellisessa fasismissa taas poliitikkojen päähänpistoja.


Toisekseen esille nostetut esitykset eivät perustu mihinkään muuhun kuin ”musta tuntuu”-periaatteelle ja muodikkaiden juttujen tukemiselle. Todelliset vaikutukset ovat vielä ennalta arvaamattomat, mutta yksi on varmaa: valtion keskusjohtoisuus yhä pienenevästä vapaasta osasta taloutta kasvaa. Viranomaisten on nimittäin pakko säännellä mikä esimerkiksi lasketaan T&K:ksi. Pienellä kirjanpidollisella kikkailulla saa nimittäin nykyisellään monella alalla melkein kaiken toiminnan näyttämään tutkimukselta tai tuotekehittelyltä.


Mitä tulee enkelisijoittajiin on samanlainen rajanveto edessä. Kuka on enkelisijoittaja ja mikä on pieni yritys johon tämä saa sijoittaa tuetusti? Vedettiinpä raja mihin tahansa on lopputuloksena se että uuden tuotteen, palvelun tai aluevaltauksen sijaan, mikä olisi taloudellisesti järkevintä, perustetaan uusia yrityksiä tekemään samaa asiaa jotta ne voisivat nostaa enkelirahaa. Enkelisijoittajayhteisö varmasti kiittää, mutta yrityksille tai kansantaloudelle tässä ei ole mitään järkeä.


Viimeistään henkilökohtaisen konkurssin mahdollistaminen osoittaa että lobbaavana tahona ovat toimineet enkeli-, pääoma- ja osakesijoittajat. Rahoitusteorian mukaan rahoitus kannattaa järjestää siten että syntyy mahdollisimman vähän intressiristiriitoja rahoittavien ja toimeenpanevien tahojen välille. Parasta rahoitusta ovat siksi omat tai perheen säästöt- kun rahoittajana ja yrittäjänä on sama taho, ei intressiristiriitoja luonnollisestikaan ole. Kun omat varat ja firman kassavirrat eivät riitä otetaan seuraavaksi lainaa pankista- toimiva rahoitusmuoto etenkin Suomessa missä on maailman parhaita pankkijärjestelmiä. Sitten vasta, kun on harvinaisen hyvät kasvumahdollisuudet eikä lisäpankkilainan vakuudeksi ole mitään laittaa siirrytään ulkopuoliseen pääomaan.  


Ehdotetut toimenpiteet muuttavat asetelman päälaelleen. Omia säästöjä ei ole koska ne on verotettu kustantamaan kyseiset yritystuet ja pankista ei saa lainaa koska pankki tietää ettei heille tarvitse maksaa lainoja enää takaisin. Lopputuloksena on että resurssit allokoituvat entistä tehottomammin, huonommat projektit saavat pääomat, konkurssit lisääntyvät ja Suomen kansa tekee persnettoa. Voittajia ovat paitsi ulkopuolisen rahoituksen tarjoajat, ennen kaikkea poliitikot ja byrokratia. Poliitikot pääsevät juomaan shampanjaa edustustilaisuuksiin ja byrokraatit saavat uusia alaisia ja pääsevät täten nostamaan pomopalkkaa.


Jos oikeasti haluttaisiin lisätä ulkopuolisen pääoman kilpailukykyä suhteessa lainaan, järkevää olisi poistaa korkomenojen verovähennysoikeus, mitä suurin osa asiantuntijoista esittääkin. Tässä taitaa olla kyse perinteisestä ongelmasta valitonhallinnossa. Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee ja lopputuloksena on pelkkää sähläystä.


 Samaan aikaan tuetaan velkaa suhteessa pääomaan ja pääomaa suhteessa velkaan. Isommalla skaalalla demaritkin ovat samaa mieltä että pääoman allokointi kulutustavaroiden tuottamiseen toimii parhaiten kapitalismissa. He haluavat sitten verottaa yrityksiä rahoittaakseen kaikenlaista muuta. Samaan aikaan kuitenkin halutaan verotetettavan kaikkea muuta yritysten rahoittamiseksi. Onko koko touhussa enää mitään järkeä!


Istuuko maamme johdossa roistot vai idiootit? Toivon hartaasti etteivät kummatkaan ja että raportin mietinnöt haudataan. En viitsi vedota älylliseen johdonmukaisuuteen enkä moraaliin. Vetoan valtapolitiikkaan, sitä ehkä vielä ymmärretään.


Hallitusohjelmaan linjattiin että nykyinen valtionvelan luottoluokitus pidetään. Nyt näyttää jo varmalta että tavoitteeseen vaadittaviin säästöihin ei riitä selkärankaa, mutta jos jatkatte samalla holtittomalla ”tuetaan sitä ja tätä”-linjalla, luottoluokitus tulee laskemaan enemmän kuin yhden pykälän. Se vasta olisi kasvojenmenetys koko hallitukselle.


Kokoomuksen edustajille on vielä erikseen vedottava: Jos te ajatte näitä yritystukia, niin yllämainittu tulee olemaan yksinomaan teidän syytänne. Vai miten kuvittelitte demarien suhtautuvan kun esitätte heille –”Me ajateltiin että te voisitte leikata viiden miljardin tavoitteesta vaikka kuusi miljardia niin me voidaan sitten lapioida miljardi kavereiden firmoille.”?


Jos todella halutaan säästää ja saada yksityinen toiminta kukoistamaan niin helpoin keino tähän olisi leikata pois työ- ja elinkeinoministeriö. Tällä historiallisella jäänteellä valtiojohtoisemmasta taloudesta ei ole enää mitään legitiimiä syytä olla olemassa. Yritysten suosiminen poliittisin perustein ei oikein ole enää nykypäivää. Tämä yhdistettynä veronalennuksiin nostaisi yritystoiminnan ennenäkemättömään kasvuun.


Martin Luther Kingin tapaan minullakin on unelma, ja yhtä kunnianhimoinen. Unelmani on että enemmistö kansanedustajista edes välillä yrittäisi edustaa kansaa, kaikenlaisen eturyhmäpolitikoinnin sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Matti Jalagin

Kalle Isokallio kirjoitti aiheesta ytimekkäästi.

Menestyvät yhtiöt eivät tarvitse ja huonosti menestyviä ei kannata tukea.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Isokallio ei tajua edes sitä, että t&k-tuki kohdistuu tuotteen kehittämiseen, jolloin menestyksestä ei vielä tiedetä.

Isokallion osalta vastuu on muutenkin aina kuulijalla, esimerkiksi:

Isokallion laskuvirhe
18.12.2009 21:06 Lauri Gröhn
Kalle Isokallia laskeskeli Espoon päiväkotien lasten määrää per hoitaja. Kovasti on Kalle vieraantunut työelämästä nautittuaan jo pari vuosikymmentä appensa hänelle lahjoittamaa Nokian 15000 € kk-eläkettä. Kalle unohti, että osa hoitajista on sairaana, osa äitiyslomalla ja lisäksi kaikki eivät ole yhtaikaa työssä, koska osa tulee varhain ja osa lähtee myöhään. Asia kun ei ratkea ihan vain jakolaskulla näin:

"Espoossa on 11 000 lasta päivähoidossa ja 2 800 henkeä päivähoidon palveluksessa. Yksinkertainen kirjailija saa suhteeksi sen, että jokaisella päivähoidon palveluksessa olevalla on vastuullaan 3,9 lasta. En jaksa ymmärtää, että moisella työvoimapatterilla Espoo joutuisi säästösyistä kasvattamaan päiväkodeissa lapsiryhmien kokoa."

Toinen: http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71403-isokal...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Ensinnäkin ehdotukset peilaa ideologiaa jota taloustieteissä kutsutaan taloudelliseksi fasismiksi, eli että kansalaiset ovat olemassa yrityksiä varten ja yritykset poliitikkoja varten. "

Hyvin sanottu ja olen itsekin ollut jo pitkään tuota mieltä, esimerkiksi:

Kansalaiset bulvaanien ihmemaassa
10.12.2009 15:52 Lauri Gröhn

Suomi on ikäänkuin matkalla johonkin ja laivan nopeutta pitäisi lisätä, mutta mihin ihmeessä kansalaisia viedään?

Tuo touhu on jopa mennyt niin pitkälle, että hallituksesta ja jopa eduskunnasta on tullut suuryritysten bulvaaneja, jotka hokevat tietoyhteiskunta- , tietoyhteiskuntalaboratorio-, ubiikkiyhteiskunta-, maailman sitä sun tätä -mantroja. Suomen pitää olla ”kärkimaa” ja ”edelläkävijä”. jne. Keinoista on tullut tarkoitus.

Kun poliitikkojen ja virkamiestenkin pitäisi olla kansan asialla, he ovatkin suuryritysten asialla, ”koska hyvinvoivat yritykset ovat kansan etu”. Niin, niin mutta kun siitä touhusta on tullut nollasummapeli. Mitä ”paremmin” yrityksillä menee, sitä huonommin menee kansalla.

Kuka sitä kansan varsinaista etua ajaa kun poliitikot ovat yritysten bulvaaneja? Kansalaisten tehtävä tässä maassa on edistää kansainvälistä kilpailukykyä, kansalaisten hyvinvointi on kakkostilalla hallituksen mielestä. Eikä yrittäjistäkään ole niin väliä, paitsi juhlapuheissa. Pienyritykset voivat suuryritykset napsia alkupaloina kun omalta tontilta ei luovuutta löydy.

Se ongelma? Koska puolueilla ei ole visioita, ei Suomellakaan ole visiota, sitä mantramössöä vaan.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24878-kansal...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Viranomaisten on nimittäin pakko säännellä mikä esimerkiksi lasketaan T&K:ksi. Pienellä kirjanpidollisella kikkailulla saa nimittäin nykyisellään monella alalla melkein kaiken toiminnan näyttämään tutkimukselta tai tuotekehittelyltä."

Tuokin on juuri noin. Suurin bluffari on ollut itse Nokia:

Nokian t&k harhaa, kyse on k&t&t:sta
8.4.2011 07:29 Lauri Gröhn

Oikeasti Suomi romahtaa EU:n keskitasolle!
Maailmalla on luotu mielikuvaa, että t&k-kulut ovat Suomessa huippuluokkaa. Tuo on harhaa. Nokian 5,8 miljardia euroa ei ole t&k:ta vaan kehitystä ja toisteista tuhlausta k&t&t. Tuloksiin nähden oikea t&k-luku lienee luokkaa pari miljardia.

Kun iPhonessa tai Androidissa työ on tehty kertaalleen, Nokian kymmenet kännykkämallit on kehitetty moneen kertaan huonon kehitysympäristön ja kehityskurin vuoksi. Nokia mässäilee sadoilla kännykkämalleilla ja rahan tuhlauksella. Ollila olisi pitänyt heittää pois Nokiasta jo vuosikaudet sitten.

Suomen t&k:n osuus vuoden 2010 bkt:stä 180 miljardia on virallisesti 3,9 %, Kun tuo Nokian virheellinen 4 miljardia otetaan tilastoista pois tulee prosentiksi 1,6%.

SUOMI ROMAHTAA TÄYSIN OECD-TILASTOISSA!

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68612-nokian...

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso

Hyvä kirjoitus! Olen samoilla linjoilla.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Kokoomus taktikoi siten, että se kehittää mielikuvaansa kaiken kansan puolueena ja tekee ratkaisuja eturyhmäpuolueena. Tämä taktiikka toimii näemmä hyvin, kun äänestyslukuja katselee. Kapitalistinen suunnitelmatalous on myös toimiva politiikka päästä leikkimään isojen poikien kanssa. Demokratia ja vapaa markkinatalous ovat kokoomukselle vain puheenaiheita, joista keskustellaan ja joita kehutaan. On toki yksittäisiä kokoomuslaisia, joilla on erilainen käsitys siitä kuinka asioiden tulisi olla ja heillä voisi olla halu löytää itselleen paremmin sopiva puolue. Liberaalit ja nuorsuomalaiset yms. eivät ole kuitenkaan menestyneet, koska niiltä puuttuu suurpääoman tuki. Miljoonalla saa Bob-Helsingiltä yllättävän liberaalin imagon.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Kannatan korkovähennysten poistamista heti kun korko"tuloista" ei tarvitse maksaa veroa. Nuo "tulot" ovat pääsääntöisesti valtion itse aiheuttaman inflaation verotusta.

Tietysti tuossa on sama ongelma, kuin esitetyssä artikkelissa: korkotulojen verottomuus saattaisi johtaa ainakin yritykseen esittää minkä tahansa luovutusvoiton tai pääomatulon olevan korkotuloa. Kuten islamilaisesta pankkitoiminnasta tiedetään, vuokratulon ja korkotulon välinen ero on vähintäänkin hämärä, ellei olematon.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Ilmeisesti kaikilla, joille on mahdollisuus ja heillä on halua tehdä se lakien puitteissa oikein, tekevät sen. Yleensä ottaen on jotenkin käsittämätöntä, että tahot, jotka eivät tarvitsisi tukia, kuitenkin niitä pyytävät, koska heille on suotu se mahdollisuus. On tehty rahasampo sellaisille, jotka eivät sitä tarvitse. Mutta tätä yhteiskuntaahan vaivaakin tänä vaikeana aikana kaikenlainen moraalin ja etiikan puute.

Yleensä ottaen tukien saamisesta: tänä päivänä on näkynyt aihe Wahlroosin saamista maataloustuista. Eikö Joensuu tule toimeen ilman niitä? Jos ei raski omaa rahaa käyttää, lopettaisi maatalousyrittämisen ja keskittyisi sitten siihen minkä ilmeisesti osaa eli rahan tienaamisen muutoin.

Juho Aalto

"Istuuko maamme johdossa roistot vai idiootit?"

Molempia.

Hyvä teksti, suosittelen.

Toimituksen poiminnat