Saul Schubak

Sijoitussäästötili – pilalle vesitetty turhake

  • Piensijoittaja, kun sijoitussäästötili ylitti 50k€
    Piensijoittaja, kun sijoitussäästötili ylitti 50k€

Päivän puheenaiheena on ollut kokoomuksen ajama sijoitussäästötili, joka tuoreen päätöksen mukaan mahdollistuu vuodesta 2020 lähtien. Nyt sitten porvarina ja piensijoittajana pitäisi kai hyppiä ilosta, kun omaa eturyhmää on huomioitu.

 

Vielä mitä! Juuri tämä on yhteiskuntamme ongelma. Nykyisenkaltainen "hyvinvointivaltio" on kuin marketin tuulikaappi, jossa vanhukset hakkaavat hedelmäpeliä. Jokainen luulee ylivertaisten kykyjensä vuoksi olevansa voitolla, vaikka palautusprosentit ovat julkisia. Joten onneksi onneksi olkoon vaan roistokokoomuslainen, sinulle siunaantui eilen apila oikeammaiselle rullalle!

 

Vissiinkin alkuperäinen idea oli ihan järkevä. Kauppaa arvopapereilla saisi käydä sijoitustilin sisällä ilman, että veroseuraamuksia tulee välissä, kuten monessa maassa jo nykyisin tehdään. Kuten politiikassa usein käy, lopullinen versio oli kuitenkin niin vesitetty, että parempi olisi ollut olla tekemättä mitään.

 

Näin olen sanonut aiemminkin: Jos arkadianmäen paviaanilauma olisi ollut lomalla tai lakossa koko 2000-luvun, menisi meillä kansakuntana paljon paremmin.

 

Nyt meille periaatteessa tulee tili, jota ei veroteta ennen voittojen kotiuttamista. Käytännössä kuitenkaan tilistä ei ole mihinkään. Tili koskee vain julkisesti noteerattujen yhtiöiden osakkeita, ei noteeraamattomia arvopapereita, ei vaihtoehtoisella markkinapaikalla olevia osakkeita, eikä esimerkiksi kiinteistövarallisuutta. Lisäksi jostain käsittämättömästä syystä pois on jätetty joukkovelkakirjat ja johdannaiset.

 

Eikä siinä vielä kaikki! Huhujen mukaan, Soinin johtamien Uuvattien vaatimuksesta, sijoitussäästötiliin on lyöty katoksi 50 000€ sijoitussumma. Tilille ei myöskään voi siirtää aikaisempia omistuksia.

 

Nyt siis jos haluat sijiottaa mihinkään muuhun sijoitusluokkaan kuin osakkeisiin, on sinulla oltava toinen arvo-osuustili, jos haluat suojata riskejä johdannaisilla, on sinulla oltava toinen arvo-osuustili, samoin jos sinulla on yli 50 000 euroa sijoitettavana, tai viimeistään silloin kun se raha tulevaisuudessa täyttyy. Jos sijoitit jo aikaisemmin, etkä halua myydä, ei auta muu kuin pitää useaa tiliä. Aika ylimääräisentuntuista päänvaivaa muutamankymmenen tuhannen osakesalkkua pyörittävälle tavanomaiselle osta-ja-unohda tyyliselle piensijoittajalle?

 

Entä kannattaako muidenkaan perustaa sijoitussäästötiliä? -No se vähän riippuu. Jos sijoitushorisonttisi on lyhyt, ei kannata. Verot maksat kuitenkin nostettavasta summasta ja korkoa korolle efektiä ei juurikaan ole ehtinyt syntyä. Jos sijoitushorisonttisi yksittäisille osakkeille on pitkähkö, mutta suosimasi arvopaperit eivät maksa osinkoa, silloinkaan ei kannata. Normaalissakaan tilissä laskennallisista voitoista ei makseta veroa kunnes ne realisoidaan. Entä jos osa osakkeista maksaa osinkoa tai käyt välillä kauppaa, mutta toinen tili on silti oltava jostain yllämainituista syistä? No siihen ei olekaan selkeää vastausta ja tämä skenaario taitaa olla se kaikkein yleisin.

 

Mihin uudistus siis johtaa? No vuoden 2020 alussa meillä on miljoona piensijoittajaa pähkäilemässä ja excelöimässä sijoitussäästötilin vaikutuksia omaan verotukseensa. He ottavat siis aikaa pois taloudelle positiivisesta seuraavan sijoituksensa miettimisestä verotuksen optimoinnin miettimiseen, joka koko kansantalouden näkökulmasta on täysin hukkaan heitettyä aikaa. Samalla sijoituksia siirtyy, veroneutraalissa ympäristössä sijoittajan kannalta fiksummista sijoituksista, osakkeisiin näin haitaten talouskasvua.

 

Saman veronalennuksen piensijoittajalle olisi voinut hoitaa paljon yksinkertaisemmin pienentämällä pääomatulojen verotusta samalla laskennallisella summalla, eikä uudistuksen takia olisi tarvinnut ainuttakaan uutta järjestelmää tai monimutkaista poikkeusviidakkoa.

 

Mitä tapahtui Kokoomukselle? Muistan ajan, jona puolueen julkilausuttuna tavoitteena oli hyvän verojärjestelmän periaatteet, eli yksinkertainen, läpinäkyvä ja neutraali verotus. Sellainen jolla kerätään tarvittavat rahat haittaamalla mahdollisimman vähän taloutta. Muistan ajan jolloin puolueen tavoitteena oli sääntelyn ja byrokratian vähentäminen, tavoitteena vähemmän sääntöjä, ja poikkeuksia niihin, johtaen selkeään ja ennakoitavaan toimintaympäristöön. Muistan ajan, jolloin puolue yritti profiloitua koko kansan puolueeksi yksittäisten hyvin järjestäytyneiden eturyhmien edun ajamisen sijaan. Väitän että moni kannattaja ja kannatustaan pohtiva äänestäjä näkisi tämän Kokoomuksen mielellään uudelleen.

 

Lopuksi hyvä ohjenuora teille kansanedustaystävilleni, jotka tätäkin luette: Jos se mitä olitte tekemässä vesittyy siihen pisteeseen asti, että hyöty kokonaisuuden kannalta katoaa, voisi välillä jättää kokonaan tekemättä. Eli paskan myitte - hävetkää edes.

 

Terveisin,

 

Kohderyhmään kuuluva piensijoittaja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Muistan ajan, jona puolueen julkilausuttuna tavoitteena oli hyvän verojärjestelmän periaatteet, eli yksinkertainen, läpinäkyvä ja neutraali verotus. Sellainen jolla kerätään tarvittavat rahat haittaamalla mahdollisimman vähän taloutta. Muistan ajan jolloin puolueen tavoitteena oli sääntelyn ja byrokratian vähentäminen, tavoitteena vähemmän sääntöjä, ja poikkeuksia niihin, johtaen selkeään ja ennakoitavaan toimintaympäristöön.
---

Tätähän sen pitäisi olla. Verotus pitää olla selkeä, yksinkertainen, ja kaikkia yksilöitä kohteleva tasapuolinen järjestelmä.

On käsittämätöntä että verottaja lähtee pelleilemään ihmisten tuloilla siten että mahdollistaa erilaisen verokohtelun jos tulon tulotapa on erilainen ja siihen vielä lisätään mshdollisuus että saisi siirtää tämän vuoden veronkantoa tulevaisuuteen jos siltä näyttää.
Samallahan pitäisi palkansaajalle laittaa samanlainen veronmaksusta vapautuminen, eli säästösysteemi.

Miksi mietitään yleensäkään verotuksen monimutkaistamista?
Mikä on ajatuksena,, minimoida vero ja veron perintä,,monimutkaistamalla verosääntöjä.

Verotusta yksinkertaisemmaksi, progressio pois, ja kaikki tulot samanlaisen verotuksen alaiseksi, eikö se olisi oikeudenmukaista?

Tai eikö palkkatyötä tekevän tulo ole samanarvoista kuin sijoitustyötä tekevän tulo?

Toimituksen poiminnat