Saul Schubak

Human Cent-EU-pede III - Tulonsiirtounioni

  • Taiteilijan näkemys tulonsiirtounionista
    Taiteilijan näkemys tulonsiirtounionista

Tänään sain taiteellisen ahaa-elämyksen seuratessani Kreikan tuesta käytävää keskustelua. Olin syyttä trailerin perusteella pitänyt “Human Centipede” kauhuelokuvaa mauttomana ja älyttömänä roskana, jota en aio katsoa, mutta kuten hyvällä taiteella on tapana, avautui elokuvan  syvällisempi sanoma vasta jälkikäteen.

 

Elokuva kuvaa nimittäin täydellisesti, allegorian keinoin, aikamme Eurooppaa. Pinnalla elokuva kertoo professorista, joka ompelee uhrinsa suistaan kiinni toistensa peräaukkoihin luodakseen ihmisistä koostuvan tuhatjalkaisen - itsenäisistä osista koostuvan organismin, joka jakaa ruoansulatusjärjestelmän.

 

Elokuvan hullu professori mitä ilmeisimmin kuvastaa Brysselin eurokommunisteja. Tämä kauhugenren Jean Monnet toteuttaa pakkomielteisesti, ideologiansa sokaisemana, suunnitelmaansa ja luo luonnottoman organismin aiemmin täysin terveistä ja itsenäisistä yksilöistä. Organismi on alusta asti tuhoon tuomittu, mutta mitättömät onnistumisen mahdollisuudet eivät lannista elokuvamme eurokommunistia pyrkimästä pitämään luomustaan elossa keinolla millä hyvänsä. Saati sitten missään vaiheessa kyseenalaistamaan ajatusmaailmansa ja purkamaan luomustaan. Moraalisia pidäkkeitä ei ole, sillä itsemääräämisoikeutta hän kunnioittaa vain juhlapuheissa.

 

Ihmisistä tehdyn tuhatjalkaisen ensimmäinen jonossa kuvastaa Kreikkaa. Takana tulevat yrittävät parhaansa mukaan protestoida, mutta Kreikka ei ymmärrä muiden protesteja. Se keskittyy ruinaamaan professorilta lisää ruokaa ja samalla valittaa ruoan heikkoa laatua ja liian pientä annoskokoa.

 

Viimeisenä jonossa tuleva kuvastaa Suomea. Se ei hyödy missään määrin koko järjestelystä, eikä ollut millään lailla osallinen tilanteen syntyyn. Suomen urhea kansa pyristelee jokaisella lihaksellaan toivotonta tilannettaan vastaan, mutta johtava pää ei reagoi - sillä on tapansa mukaan kieli liian syvällä ja ruskeana.


Suomen johto nielee ilomielin kaiken mitä tulee ja toivoo tällä tavalla pääsevänsä eurokomukan suosioon. Se toivoo salaa, että kaikkien vihaama Kreikka erotettaisiin organismista tajuamatta kuitenkaan, että seuraavana jonossa tulevat Portugal, Italia, Espanja ja Ranska jatkaisivat ateriointiaan entiseen malliin.

 

Yleisö jännittää tajuaako joku hajottaa organismin ennen kuin se tuhoaa kaikki jäsenensä, vai onko hullu professori saanut vakuutettua Suomenkin siitä, että Human Cent-EU-pede olisi pitkällä tähtäimellä elinkelpoinen ratkaisu.  

 

Ymmärrän että tarinan juoni kuulostaa täysin mielenvikaiselta ja sen takia en voikaan sitä kenellekään suositella, en edes itse aio katsoa elokuvaa. Tällaisella on kuitenkin omat vannoutuneet kannattajansa, sillä vaikka asiantuntijat tyrmäsivät koko hankkeen käsikirjoituksen ja vaikka kriitikot haukkuivat yksimielisesti jo ensimmäistä osaa ja jopa vaativat että toinen jäisi viimeiseksi, ollaan nyt suunnittelemassa kolmatta osaa. Kreikka saa jälleen tukipakettinsa, lähinnä muodosta ja kirjainyhdistelmästä on vielä epäselvyyttä.

 

Katsoin myös kakkososan trailerin. Se ei juuri eroa ykkösestä paitsi että huonojen jatko-osien normaalilla kaavalla kaikkea on isommin ja enemmän, eli Human Cent-EU-peden kokoa kasvatetaan parilla heikolla ja sairaalla Itä-eurooppalaisella jäsenellä. Lopputulos ei arvatenkaan toimi yhtään ensimmäistä paremmin.

 

Kolmatta osaa ei ole vielä julkaistu. Ennakkotietojen mukaan tällä kertaa on kasvatettu professorien määrää ja heitä kutsutaan leikkisästi viideksi presidentiksi. Tätä ihmisten pitkitetyllä kärsimyksellä mässäilevää tulonsiirtounionia tullaan markkinoimaan harhaanjohtavasti nimellä ”Final Sequence”. Uskoo ken haluaa.

Juonen tuntien uskallan ennustaa tämänkin tarinan loppuvan siten - tämänpäiväisestä äänestystuloksesta riippumatta - että paska valuu Suomalaiselle veronmaksajalle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Euroalue tarvitsee liittovaltion, mutta kuka luottaa siihen, että sellainen syntyisi? Loogista olisi vetää johtopäätös, että puretaan sitten.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pyydän anteeksi tätä hieman karkeata vertausta:
Viimeinen kappale taitaa toteutua, joten voimme vain ihmetellä, että oivan kritiikin esittäneen Schubackin puolueesta on löytynyt niinkin paljon ns. eurokommunisteja, että - pavlovilaisittain - heidän kuolansa alkaa valua heti, kun EU-hymni soi, vaikkei ruokakupille olisi kertynyt mitään syötävää.

Euron isätkin totesivat jo >20 vuotta sitten, että toimiakseen €uro voidaan ottaa käyttöön vasta, kunhan ensin liittovaltion kaltainen rakenne toimii. Kun nyt mentiin takapuoli edellä puuhun, tähän toimimattomaan vikatikkiin viittamista on pidetty euroskeptisyytenä.

Rauhanunioni onkin synnyttänyt historiansa kovimmat sisäiset skismat. "Suuren skisman" aikana katolinen kirkko hajosi ja vajosi useamman paavin vallan alle, joista kukin julisti toisensa pannaan. Niinpä 1300-luvun lopulla koko kristikunta taisi elää kirkonkirouksessa...
Sen sijaan avant-gardistinen taide kukoisti 1300-luvulla: "Ars subtiliorum". :-)

Toimituksen poiminnat