Saul Schubak

Köyhä, älä tekeydy uhriksi

  • Kirjoitimme tekstin ystäväni Henri Heikkisen kanssa
    Kirjoitimme tekstin ystäväni Henri Heikkisen kanssa

Nykypäivän Suomessa köyhyys on kaukana Minna Canthilaisesta 1800-luvun lopun todellisuudesta. Tänään kukaan ei ole niin köyhä, että joutuisi aidosti kamppailemaan elääkseen ilman ruokaa, suojaa ja juomavettä.

Miehet eivät varasta kaupasta ruokaa syödäkseen, vaan autosta stereot ostaakseen huumeita tai kadulta polkupyörän ihan muuten vain - huvikseen. Nuoret naiset eivät myy itseään leipäpalasta kuten köyhimmissä maissa, vaan tarjoavat seksiä saadakseen setämiehiltä koruja, meikkejä ja muita lahjoja.

Koska köyhyys on sosialismin polttoainetta, on aidon köyhyyden käydessä vähiin täytynyt keksiä uusia määritelmiä. Nykyään köyhyys on suhteellista, joten jokainen alimmissa tuloluokissa oleva on köyhä, olosuhteista riippumatta. Ei tarvitse nähdä nälkää - riittää, että on vähemmän kuin rikkaammilla.

Loput tekstistä Löytyy Henrin blogista tämän linkin takaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Sixten Korhonen

Saul!
Voitko avata tietämättömimmille, kuinka 800 € tai alle tuon siivotaan Helsinkiä pyyhitään perseitä, asutaan kohtuullisen junamatkan päässä ja kasvatetaan pari tenavaa.

Olen keskutellut työpaikkojeni siivojien kanssa jne.

ulf fallenius

Tämän päivän köyhä Suomessa omaa paremman elintason kun moni niin sanottusti hyvintoimeen tuleva 60 luvulla.Kaikki on suhtellista.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Tämän päivän köyhä Suomessa omaa paremman elintason kun moni niin sanottusti hyvintoimeen tuleva 60 luvulla.Kaikki on suhtellista."

Ei pidä paikkaansa. Olen elänyt 60-luvulla ja tiedän.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko joku trendihuvi seisoa ruokajonoissa ?
Ei se suuhteellinenkaan köyhyys aivan viime aikojen keksintöjä ole. Sitä määriteltiin kansantalauden opikirjoissa jo ennen Minna Cantin aikoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Noin niinkuin palstatilanottona tämä tempaus julkaista kaksi idettistä blogia eri nimillä on tietysti vähän kekseliäämpää kuin Tossavaisen Puheenvuoron muuttaminen omaksi megafoonikseen mutta hengeltään aivan samanlaista.

Käyttäjän TuukkaVirtaperko1 kuva
Tuukka Virtaperko

Ymmärrän kyllä tämän "perse ylös penkistä" -retoriikan eräänlaisena kannustusyrityksenä. Se voi purra joihinkin toivotulla tavalla: että henkilö aktivoituu elämässään. En tosin ole koskaan kuullutkaan kenenkään kokeneen tätä Kokoomukselle tyypillistä puhetapaa kannustavana ja rakentavana, mutta voisin kuvitella sellaisen henkilön olevan olemassa. He tuskin ilmoittautuvat täällä, koska heidäthän on kuvattu eräänlaisina laiskureina, eikä monikaan halua julkisesti esiintyä sellaisena.

Mutta toisiin tämä puhetapa taas ei pure. Ei ainakaan sillä tavalla että henkilö aktivoituisi harrastamaan liikuntaa ja tekemään vapaaehtoistyötä. Itseäni ihmetyttää myös se että mistä syystä on paha asia olla tyytymätön yhteiskuntaan. Tyytymättömyys yhteiskuntaan on nimittäin ollut suuri minua motivoiva tekijä työssäni. En ymmärrä oletusta siitä että jos henkilö on yhteiskuntaan tyytymätön, hän olisi sen vuoksi passiivinen. Tämä saattaa olla "perse ylös penkistä" -puhetavan pahin kompastuskivi. Onko sen taustalla oleva oletus tyytymättömyyden passivoivasta vaikutuksesta tosi? Esimerkiksi Piraattipuolueen Janne Paalijärvi esittelee itsensä "yhteiskunnan pakkoradikalisoimana" sananvapauden ja kansalaisoikeuksien puolustajana. Hän vaikuttaisi siis aktivoituneen jopa vasten omaa tahtoaan koska oli tyytymätön joihinkin epäkohtiin. Jos ymmärsin oikein, voin jakaa kyseisen tuntemuksen. Aktiivisuuden kannalta ei vaikuttaisi tärkeältä olla tyytyväinen yhteiskuntaan, vaan itseensä.

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

"Aktiivisuuden kannalta ei vaikuttaisi tärkeältä olla tyytyväinen yhteiskuntaan, vaan itseensä." Osut naulan kantaan. Tämä lause tiivisti hyvin sen mitä yritimme sanoa

Pekka Salo

Ei ole köyhyys samanlaista kuin Minna Canthin aikana ei ole. Mikä mahtoi olla lapsikuolleisuus, sairastavuus tai köyhien keski-ikä ym tuolloin?

Ei ole rikkaidenkaan asema sama ei ole. Voi se aika kultainen tuo Minna Canthin aikainen. Rikkailla oli piikoja ja renkejä sekä palvelusväkeä muutenkin. Isäntä kiksautti halutessaan piioille äpärälapsia. Eipä enää ei.

Elämisen tasoerot olivat valtavia. Rikkaat pystyivät maksamaan tarvittaessa suurelle joukolle ammatti- ja sekatyömiehiä vaikka rakentamaan uuden suuren talon. Ei siihen pysty enää kuin muutama Björn Wahlroos, Jorma Ollila, joku Ehnroth, Aminoff ym. Itse on pikkukorjauksetkin tehtävä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Niin, tulipa mieleen että ennen vanhaan lähes kaikki prostitoidut olivat entisiä palvelustyttöjä. Näin ainakin Ranskanmaalla.
Köyhä tyttö lähti Normandiasta Pariisiin piikomaan.
Porvarisisäntä makasi tytön. Syntyi äpärä. Tyttö sai lähteä työpaikastaan. Kotiin ei ollut mitään asiaa tyttöraasulla. Siispä ainoa vaihtoehto oli katu.

Anna-Leena Nieminen

Näkemyksenne/neuvonne olisi uskottavampi jos ette olisi poliitikkoja tai sellaiseksi pyrkiviä eli valtion eläteiksi(verojen hyväksikäyttäjiksi) Kysymys kuuluukin miten perustelette veronmaksajille teidän ylläpitämisenne? Tai miten ylipäätään perustelette verotuksen?

Näkemyksenne olisi myös uskottavampi jos olisitte ensin (tai samassa blogissa) vaatinut mm. työmarkkinasääntelyn ja kannustinloukkujen purkamista. Moni suhteellisesti köyhä ei välttämättä uhriudukaan vaan toimii järkevästi olosuhteissa joihin ei voi itse vaikuttaa. Nimittäin käytännössä ihmiset eivät voi vaikuttaa paljonkaan vaikka niin uskotellaan esim. äänestämisellä sillä yksikään puolue ei kannata edm. työmarkkinasääntelyn ja kannustinloukkujen purkamista, puhumattakaan ay-liikkeen laillisen erityisaseman purkamista ja koulutusjärjestelmän vapauttamista.

Lauri Niemi

Heikkinen ainakin on omassa blogissaan puhunut kannustinloukkujen purkamisen puolesta ja noin yleisesti ehdottanut överin byrokratian vientiä vajan taakse. Samaa kannatan itsekin. On absurdia että työstä saa maksaa joko paljon tai ei mitään, mutta on kiellettyä maksaa jollekulle vähemmän jos se molemmille osapuolille sopisi.
Helpottaisi pirusti sitä surullisenkuuluisan työkokemuksen saamista, joka sitten puolestaan kannustaisi työnantajaa nostamaan palkkaa kokemuksen ja ammattitaidon kartuttua.

Mutta ei, kun elämme pölhölandiassa jossa joka puolue on samasta muotista valettu ja lähinnä eri maalipurkkiin kastettu kokoelma sääntelyhulluja. Viisas mies joskus sanoi ettei äänestämisessä ole kyse siitä mikä vapaus menee koska kaikki otetaan pois kuitenkin, vain siitä mikä menee ensin.

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

En ole poliitikko eikä minulla ole aikeita sellaiseksi pyrkiä. Heikkinen on ollut useissa vaaleissa ehdolla, mutta ei tällä hetkellä ole pyrkimässä tietääkseni mihinkään. Jos pyrkisin politiikkaan niin yrittäisin lähinnä vähentää verotusta ja julkisen sektorin kokoa. En muutenkaan tiedä miksi argumenttimme kannalta olisi kovinkaan relevanttia, mikä on nykyinen elämäntilanteemme tai tavoitteemme.

Olemme molemmat puhuneet työmarkkinoiden sääntelystä ja kannustinloukuista lukuisissa kirjoituksissa, mutta tässä kirjoituksessa halusimme keskittyä tällä kerralla nimenomaan uhriutumisen ongelmaan. Ehdotuksesi työmarkkinoihin, ay-liikkeeseen ja koulutusjärjestelmään liittyen ovat ehdottoman kannatettavia.

Lauri Niemi

Verotuksen vähentämistäkin tärkeämpää lienee kuitenkin yksinkertaistaa lainsäädäntöä. Pykäliä kaikenkarvaisine poikkeuksineen on ihan mahdoton määrä, eikä siitä selväjärkinen pahasti tolkkua ota.

ulf fallenius

Rouhiaiselle en voi vastata muuta kun että 60 luvulla ei ollut kellään mitään asema vaan poljettuja oli tavalliset kansalaiset ,ylimistö oli patrunoita.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Työ kaksi ette pelaa täysissä järissään.
Laitoin muualle jakoon tämän tekstin ja saa nauraa mahakippurassa että ruohoako vedätte vai muuten vaan viiraa nupissa.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Olisiko nuori herra Schubak valmis kokeilemaan elämistä vaikkapa nyt puoli vuotta 540 euroa/ kk tuloilla? Siinä ei edes ehdi tuntea itseään uhriksi, kun yrittää selviytyä koko kuun. Osa hakee aterian ruokajonoista jne. He ovat pudonneet tilaan, jossa kukaan ei enää välitä heistä. Tämä kehitys on pysäytettävä, sillä mitä enemmän meillä on heikkoja lenkkejä, sitä turvattomammaksi tämä maa muuttuu -valitettavasti.

Olen Saul S:n kanssa yhdessä asiassa samaa mieltä: Komenttiosassa olit valmis leikkaamaan julkista sektoria. 60% työtä tekevistä saa palkkansa julkiselta sektorilta ja 40% yksityiseltä, kun luku pitäisi olla vähintään toisin päin, jotta laskennallinen yhtälö toimisi tuottavasti.

Tällä hetkellä julkinen sektori (Evira, Valvira, Ely) saattavat paremman työn puutteessa keksiä esim, että sulhaspiirakka ei ole suomalainen sana. Siinä sitten vähintään 60 leipomoa heittää maksamansa valmiit pakkaukset roskiin ja painattaa omilla kustannuksillaan uudet. Virkamies, joka päätöksen teki, on täysin tietämätön, että hänen takiaan on saattanut useampi työllistävä yritys joutua lopettamaan. Turha byrokratia täytyy karsia, jotta täällä on pk-yrittäjille taataan toiminnan mahdollisuudet.

Piia Riihimäki

olen työkyvyyttömyyseläkeläinen ja mieheni samalla tavalla ja nyt kun ne meinaavat jäädyttää indeksi korotukset eläkkeisiin ja asumistukiin niin voin sanoa että ei paljon naurata meillä on 2 tonnia tulot yhteensä siittä pois 800€ vuokra kk ja lääkeet ja ruoka yms. niin voin sanoa että käteen jäävä osuus on korkeintaan
100€ 200€ kk että koittakaa nyt pistää vastaan ja kovaa koska muuten on sossun luukulla ja leipäjonoissa todella ruuhkaa

Käyttäjän Hanni kuva
Helena Räisänen

Kyllä huomaa että ei nuorella miehellä ole hajuakaan tämän päivän köyhyydestä. Se on niin helppo heitellä näitä kommentteja ilman omakohtaista kokemusta. Haastatteleppa ensin muutamaa 600€ kk tuloilla olevaa ja kirjoita sitten uusi kommentti. Olisit ehkäpä vähän viisaampi ainakin tämän asian suhteen.

Janne Martikainen

Kannattaiskohan näiden poitsujen nyt pikkasen perehtyä ensin elämän tosi-asioihin, ennen kuin tekee itsestään ihan julkisen pellen...

Keijo Kakkonen

no ei nyt ihan leipäpalasta itseään myy, mutta ei myyty 1800 luvullakaan, silloin leivottiin itse, ja ei ehkä tänäpäivänäkään leipäpalasta myydä itseään, mutta ettei tarvis leivästä myydä itseään, täytyy näköjään myydä itseään että kouluttautuu saadakseen ansaita itse se leipänsä?? ja niinhän se vaan romppainenkin järkkäs itsensä ilmasen leivän ääreen murhaamalla :)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011052513743999_u...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiroititte "ps. molemmat kirjoittajat ovat itse tällä hetkellä pienituloisia", mutta ovatko teidän vanhempanne pienituloisia?

Anselm Hager

"Tänään kukaan ei ole niin köyhä, että joutuisi aidosti kamppailemaan elääkseen ilman ruokaa, suojaa ja juomavettä." Kyllä on, omakohtaisella kokemuksella.
"Miehet eivät varasta kaupasta ruokaa syödäkseen" Kyllä varastavat.

100e/kk on aika niukka määrä rahaa, kannattaa kokeilla. Suosittelisin teille kahdelle sankarille semmoista, että lähdette megafoni kourassa kiertämään hieman lähiöitä, voisitte käyttää seuraavia iskulauseita ihan minun luvallani: "Hei rotat, hankkikaa töitä" "Köyhä on marttyyri, sen ei tartte syödä" "Isä maksaa, paljon rahhaa".

Noni ja nyt kun toi vuodatus on takana, lopeta puhuminen asioista, joista et selvästikään mitään tiedä.

Toimituksen poiminnat