Saul Schubak

Sossupummiasenne

Konsensushakuisessa maassamme tunnutaan vihdoin saavuttaneen yhteisymmärrys siitä, että valtion velkaantumiselle olisi tehtävä jotain. Kymmenen miljardin vuosittainen lisävelka nähdään laajasti edesvastuuttomana. Herääkin kysymys: Miksei mistään onnistuta leikkaamaan? Miksi jokainen esitetty konkreettinen toimenpide nostaa vastalauseiden ryöpyn, vaikka samalla kansan enemmistö ymmärtäisikin leikkausten tarpeellisuuden yleisellä tasolla? Miksi leikata saa kaverilta, muttei missään tapauksessa minulta?


Viime syksynä kyseenalaistin lapsilisäjärjestelmän ja esitin perinteisen kritiikin järjestelmän haittavaikutuksista. Seurauksena vedettiin natsikortti esiin ja alettiin lähetellä tappouhkauksia. Samanlainen tilanne nähtiin kun Elinkeinoelämän keskusliitto ja Perussuomalaisten työryhmä esittivät kukin omanlaisensa maltillisen opintotukien järkevöittämissuunnitelmansa. Heti olivat opiskelijajärjestöt barrikadeilla. Suuresti arvostamani demarin Juhana Vartiaisen varsin maltilliset pohdinnat eläkeikää lähestyvien palkoista poiki samanlaisen reaktion vanhemman väestön keskuudessa.

 

Normaalisti järkevät ihmiset reagoivat voimakkaalla tunnekuohulla kun leikkaukset kohdistuisivat heidän saamiinsa tukiin tai etuuksiin.

 

Ilmiötä selittää sosiaalidemokratioille tyypillinen sossupummiasenne, äärimmäinen oikeutuksen tunne muiden rahoihin. 

 

Ihminen pyrkii selittämään parhain päin itselleen positiiviset asiat. Kun saa jotain täysin ansaitsematonta ja saajalle vähemmän välttämätöntä tulonsiirtoa yhteiskunnalta, on ihmisen luonnollinen taipumus pyrkiä oikeuttamaan nämä jotenkin itselleen. ”Kyllä yhteiskunnan on satsattava lapsiin ja opiskeluun, se on minun mielipide”, sanoo sossupummiasenteella varustettu pienen lapsen opiskelijaisä. Hänen mielestään hän on moraalisesti oikeutettu kaikkiin nostamiinsa tukiin, yhteiskunta on ne hänelle suorastaan velkaa. Mutta oliko se tosiaan yhteiskunta, joka harrasti suojaamatonta seksiä tyttö-/poikaystäväsi kanssa, ja eikö opiskeluasi motivoinutkaan halu oppia uutta ja saavuttaa elintasoa nostava tutkinto? Kävitkö kenties kouluakin yhteiskunnan pakottamana?

 

On tekopyhyyden huippu vaatia julkisen sektorin säästöjä ja ensimmäisenä vaatia ehdoksi, ettei yhteenkään omaan tukeen kajottaisi.

 

Nykyään sossupummiasenne keittää jo täysin yli. Reaktio minkä tahansa tuen pienentämiseen koetaan tuensaajien puolelta samoin, kun jos taskuvaras yrittäisi viedä lompakkoa. Näissä on kuitenkin vissi perustavanlaatuinen ero. Lompakossasi on itse tienaamiasi rahoja, sinun omaisuuttasi. Sosiaalituessasi sitä vastoin on muiden tienaamia rahoja, siis juuri sitä taskuvarkaan ryöstösaalista.

 

Aloitetaan omista tuistamme

Usein vasemmalta laidalta kuulee ehdotettavan, että jos et tykkää tuista, ei niitä ole mikään pakko ottaa vastaan. Tämä ei kuitenkaan tunnu kovinkaan hedelmälliseltä strategialta muuttaa maailmaa. Minä esimerkiksi pidän Italian ja Ranskan mallista enemmän, joissa moottoritiet ovat yksityisessä omistuksessa. Koulutuksessa olen vakuuttunut, että parempia tuloksia saisimme Ruotsin mallin mukaisilla koulutusseteleillä. Eipä silti ole järkeä lopettaa teillä ajamista ja koulussa käymistä. Ja vaikka lopettaisinkin, joutuisin edelleen kustantamaan nämä maksamistani veroista.

 

Parempi tapa saada muutoksia yhteiskuntaamme olisi vaatia rakenteellisia uudistuksia. Päinvastoin kun sossupummiasenteella ajatellen, olisi mielestäni rehellisempää ja vaikuttavampaa aloittaa uudistusten vaatiminen omista tuistaan. 

 

Aloitan vaikka itsestäni: nostan opintotukea, asumislisää ja opintolainaa. Asumislisä on näistä haitallisin tukimuoto, sillä se vain nostaa vuokra-asuntojen hintaa ja lisää asuntopulaa - varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla. Tarpeen vaatiessa olisin aivan hyvin voinut asua kimppakämpässä tai vaikka vanhempieni luona.

 

Opintotuki on myös haitallinen tukimuoto. Opiskelun pitäisi olla investointi tulevaisuuteen. Tällä hetkellä se sitä vastoin nähdään yhteiskunnan vaatimana pakkona, jonka suorittamisesta koituvasta epämukavuudesta valtio maksaa kuukausittaista ”diskorahaa”. Tämä kannustaakin valmistumisen sijasta notkumaan opiskelijakapakoissa keski-ikään.

 

Tuettu opintolaina ei sekään ole ongelmaton. Amerikassa se on johtanut ainoana tukimuotona siihen, että moni valmistuu velkaloukkuun rahoitettuaan opintojaan pahimmillaan satojen tuhansien puoli-ilmaisella velalla. Iso osa opiskelijakavereistani on nostanut alle markkinahintaista lainaa ihan vain sen edullisuuden takia ja sijoittanut lainat osakkeisiin. En ole aivan vakuuttunut onko valtion tehtävä tukea kauppatieteiden opiskelijoiden sijoitusharrastusta köyhien veroilla

 

Vielä kalliimpia tukimuotoja, joista epäsuorasti hyödyn, on esimerkiksi pakkoruotsi ja ruotsinkielisten suosiminen opintopaikoissa. Tämän voisi lopettaa kokonaan. (Olenkin itse asiassa vuosien ajan ajanut aktiivisesti pakkoruotsin poistamista Kokoomuksen sisällä ja siitä tulikin Kokoomuksen virallinen linja 2010 puoluekokouksessa.) 

 

Haastan lukijat mukaan talkoisiin

Haluaisinkin kysyä blogini lukijoilta: Mistä saamastasi tuesta olisit itse valmis leikkaamaan? Minkä nostamasi tuen olisit valmis lakkauttamaan? Jos vastauksesi on ’ei mistään’ ja mielesi tekee leikata jostain, mikä ei kosketa itseäsi millään lailla, suosittelen lukemaan tämän blogin uudestaan ja kysymään itseltäsi: kärsitkö sinäkin asennevammasta? Oletko sinäkin sossupummiasenteeseen sairastuttama?

 

Viime aikojen reaktioiden perusteella tuntuu, vanhan laulun sanoja mukaillen: Me ollaan sossupummeja kaikki, kun oikein silmiin katsotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (171 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Leikkaukset tulevat aikanaan ja ne on ulkoistettu IMF:lle.

Jari Reinikka

Pahoin pelkään, että sä olet oikeassa.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Olen samaa mieltä, mutta toivottavasti olemme väärässä. Stubb tosin kehui että olemme rikas maa ja voimme maksaa enemmän kuin muut. Päättäjien asenne kyllä viestii että velkaantuminen jatkuu kunnes velkaa ei enää saa.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Hmm. Mistä en olisi valmis leikkaamaan? Olen pitkään yrittänyt pohtia asiaa, eikä mitään ole tullut mieleen.

http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12670...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tässä bloggauksessa puhuttiin asiaa. Tämä oman edun etsiminen on nykyisen suomalaisen politiikan perusongelma. "Oikeuden" toteutuminen tarkoittaa oman edun saamista verovaroista. Jos joku muu saakin enemmän onkin tapahtunut "vääryys".

Verovarat käsitetään omiksi henkilökohtaisiksi tulonlähteiksi, eikä yhteiseksi hyödyksi. Toinen luku on verovarojen hassaaminen menoihin, jotka eivät kuulu suomalaisille mitenkään, eivätkä millään tavalla rakenna yhteistä hyvää.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Tuossa hieno esimerkki verovarojen tuhlaamisesta. Sosiaalipummiyritykset.

http://areena.yle.fi/tv/1792965

Käyttäjän akuaarva kuva
Aku Aarva

Allekirjoittanut ei tällä hetkellä saa valtiolta oikein mitään suoria "tukia". Minulle toki kuuluu kunnallinen terveydenhuolto jne. mutta ne on vähän sellaisia, että niistä ymmärtääkseni myös maksan.

Asiaa vähän laajemmin tarkastellessa, koko verotussysteemi on perseestä eikä millään tasolla kannusta minua hakemaan korkeampipalkkaista työpaikkaa. Sain vuodenvaihteessa palkankorotuksen, joka nosti veroprosenttiani sen verran, että minulle jää vähemmän rahaa käteen, kuin ennen palkankorotusta. Mitä järkeä tässä on?

Meidän koko verotusjärjestelmämme ja tukiviidakko tähtää siihen, että kansalaisen ei kannata tienata edes keskituloisen verran vaan tähdätä ns. alempaan keskiluokkaan. Sillä maksimoidaan yhteiskunnan tulonsiirrot omalle perseelle ja minimoidaan verotukseen omista tuloista pumpattavat rahat.

Miksi tässä maassa ei kannusteta menestymään vaan siitä jopa rankaistaan? Miksi progressio nähdään hyveenä ja se, että ihminen ei kanna vastuuta itsestään, jonkinlaisena perusoikeutena?

Mitä tulee Saulin aiheeseen koulutuksesta niin kaikista progression aiheuttamista vääristymistä ja verovarojen käytöstä, näen juuri koulutuksen yhteiskunnan kannalta järkevimpänä - sillä on mahdollista saada tulevaisuudessa sijoitus takaisin, toisin kuin monilla muilla tulonsiirroilla.

-Aku

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aku.
Kuvasit hyvin valvonta-, kyttäys- ja kyykytys yhteiskuntaa, jota jotkut kutsuvat yhä "hyvinvointivaltioksi".
Sen suurimpia ongelmia ovat joustamattomuus, kannustamattomuus ja toimeliaiden ihmisten rankaiseminen.
Sen yleisiä ominaisuuksia ovat kuolonkankeus ja suurelta osalta tarpeettoman byrokratian huono yhteistyö ja tehoton hallinto.
Se on pohjoismaisen sosialidemokratian pahoinvointivankila, jossa et enää voi itse vaikuttaa vahvasti elämäsi kulkuun: nostaa itseäsi alhosta, kukoistaa, tehdä mitä parhaiten osaat ja nauttia työsi hedelmistä.

Käyttäjän akuaarva kuva
Aku Aarva

Minusta olisi hauskaa, jos voisin itse esim. puolivuosittain päättää, mihin minun maksamani verot sijoitetaan: kohdistaa omat veroeuroni johonkin yhteiskunnan "tukipilariin", kuten terveydenhuoltoon.

Olisi hauska nähdä, mihin ihmiset omat veroeuronsa "sijoittaisivat" yhteiskunnassa ja kuinka moni todella laittaisi veronsa esimerkiksi työtävieroksuvien kansalaispalkkaa kannattavien kukkaroon.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Tuota olen itsekin miettinyt. Esitäytettyyn veroilmoitukseen lisäsivu, missä "rasti ruutuun" -periaatteella kohteet, mille ministeriölle annat edellisvuoden ennakkopidätyksistäsi minkänlaisen siivun.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Niinköhän se yhteiskunta toimisi, että kaikki rahoittaisivat vain sitä mikä on kivaa ja sattuu kiinnostamaan?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #85

Onhan se ihan käsittämättömän hurja ajatus, että ihmiset saisivat itse päättää omien rahojensa käytöstä, mutta kyllä minä ainakin uskon, että sellainen toimisi.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen
Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

En nostele valtiolta minkäänlaisia tukiaisia. Itse asiassa, minulla ei ole edes oikeutta Suomen sosiaaliturvaan, mutta tämä on toki sivuseikka. Järkevää pohdintaa, toki. Mutta kannattaa ihan vinkkinä miettiä, mihin ne rahat oikeasti menevät. Suomen valtiolla on yli 10 miljardin euron sitoomukset EU-pankkitukiaisiin.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

Voidaan myös kysyä miksi hallitukselle ei raha kelpaa kun ei viitsi verottaa ulkomaisia kaivosyhtiötä joita Suomessa riittääkin. Itse en saa mitään tukia ja lapsetkin ovat jo aikuisia eli omalla kohdallani ei ole säästettävää mutta esim. autoilustani verotetaan huomattavasti enemmän kuin Ranskassa ja Italiassa joissa moottoritie saattaa olla maksullinen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Eläke 9500 brutto/v. Mitään muita tukia en saa. Siitä menee tänä vuonna aimo siivu yksityiseen neurofysiatriin, magneettikuvaukseen, ENMG-tutkimukseen, mahdolliseen leikkaukseen ja lääkkeisiin. Ei taida jäädä mitään poisannettavaksi. Mennee miinuksen puolelle.

Antti Kiljavainen

Sossuhan sulle noi kompensoi.
Turha jeesustella +500 ja jotain on se mitä pitää jäädä käteen vuokran jälkeen ja siihen päälle saa ilmaiset lääkkeet, sähkökulut ym. sinun tuloillasi.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

lääkkeet ei ole ilmaisia. Sosiaaliturva on harkinnanvaraista ja tätä harkintavaltaa kunnat totitesti käyttävät.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

En minä saa sosiaalihuollosta penninpyörylääkään, koska perheessä toinen tienaava. Sosiaalivirasto pitää yksityislääkäriä, yksityissairaalaa ylimääräisenä luxuksena, eli en tulisi saamaan mitään. En kyllä viitsi kokeillakkaan onneani, tähän ikään asti elänyt ilman sosiaalihuoltoa, elän tulevaisuudessakin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Joskus kansalaisena kuvittelisi poliitikoiltamme edes hiukan suhteellisuuden tajua ja että heillä olisi ammattitaitoa muuhunkin kuin nappikauppaan puuttuminen. Varsinkin kun kyse onb "kyky" puolueen jäsenestä.

Samaan aikaan kun haukutaan kansalaisia "sossupummiasenteesta" myydään kansallisvarantoamme ja luonnonvarojamme alle kirpputorihintojen, satojen miljardien omaisuus haihtuu kuin tuhka tuuleen. Kymmenien miljardien Fosfaattivarat myytiin muutamalla sadalla miljoonalla ja satojen miljardien mineraalit ja metallit kaivetaan maastamme ei vain ilmaiseksi, vaan jopa meidän rahoillamme!

Puhumattakaan ottamistamme muiden maiden velkojen vastuista, niin kyllä sieltä hyvä on huudella ja haukkua kansalaista "sossupummiasenteesta"!

Anna-Leena Nieminen

“...valtajärjestelmä pysyy yllä ainoastaan niin kauan kun yksilöt yrittävät saada jotain ilman vastinetta. Sinä päivänä jolloin enemmistö yksilöitä julistaa tai toimii niin, ettei se halua mitään valtiolta, julistaa että se huolehtii itse omasta hyvinvoinnistaan ja intresseistään, siitä päivästä lähtien valtaeliitit ovat tuhoon tuomitut.”

Anthony Sutton

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

A-L N. Kerropa pikapikaa, miten tuota kehitystä voisi jouduttaa:-)

Jussi Jukola

Juuri näin. Miten pullasorsayhteiskunnasta päästään eroon. Pelkään pahoin että ei ennen kuin pullasorsiksi kasvatetut ovat kuolleet, kuten on fakta sorsienkin kanssa.

Joni Jokinen

Fiksuja mielipiteitä, mutta ei tällaisilla mielipiteillä voi pärjätä politiikassa.

No! Saul tajuaa fiksuja miehenä varmaan jo itsekin, että polittiinen ura meni lapsilisägaten myötä. Siinäkin asiassa Saul oli mielestäni oikeassa.

Eli juuri tällaisia ihmisiä pitäisi saada päättäjien paikalle, mutta kun ei kansa heitä sinne äänestä. Ei Raimo Sailas tai Martti Hetemäki olisi koskaan pärjänneet vaaleissa omilla, ei-populistisilla mielipiteillään.

Poliitikon pitää olla aina jonkin sortin populisti, aihe vain vaihtelee ja se mihin väestönosaan ja millä tavalla ajatteleviin ihmisiin populismi kohdistetaan.

Juho Aalto

Olen joskus ajatellut, että jos politiikkaan ryhtyisin niin todennäköisesti käyttäisin kaikkia populismin keinoja, vaikka ne sotisivat kuinka omia ajatuksiani vastaan. Eli suoranaisesti valehtelisin: Kaikille rahaa -> köyhyys pois, valtiolle vaikka kymmeniä tuhansia työpaikkoja, saasteet pois laittamalla tehtaat kiinni, lisää verorahoilla tuettua tuulivoimaa, pääomatulovero ainakin 60% asti ja yltiöpäistä tasapäistämistä näin muutamia mainitakseni.

Sitten huomasin, että hirveän moni muu tekee jo niin.

Tuomas Karppanen

Ihan fiksuja pohdit. Erääseen eliitin hellimään kulttuuriharrastukseen vain tuntuu aina löytyvän tukirahaa. Eräänlaista sossupummiasennetta on oopperaväellä, kun vaativat yhteiskunnan kustantavan heille lähes ilmaisen oopperalipun. Oopperassa kävijä maksaa vain n. 20% lipun todellisesta hinnasta. Yhteiskunnalta vaaditaan loput. Rahaa tähänkin viihteeseen löytyy yhteiskunnalta joka vuosi yli 40 milj. euroa. Tämä varmasti kylläkin on viimeinen tuki, johon tullaan puuttumaan.
Tästä tuesta kyllä myös kokoomuksen eliitti pitää huolen, ettei siihen tulla puuttumaan.

Jussi Jukola

Huvittavaa kyllä, tietääkseni ei ole kyse kokoomuksesta, vaan muista puolueista joiden mukaan kaikelle kansalle tulee olla mahdollisuus ns. korkeakulttuuriin.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Niin lupasitko nyt luopua saamistasi tuista vai et? Vai onko tämä jälkiviisautta joka yleensä tulee esiin kun tuen tarvetta ei itsellä enää ole? Siis esim. opintojen päätyttyä opintotuki ja asumislisä yhtäkkiä ovatkin turhia ja ne pitää ottaa pois muilta?

Jos nyt luovut tuistasi koska ne ovat turhia ja olet yhä opiskelija niin esimerkillistä toimintaa.

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

Käsittelin tekstissäni nimenomaan sitä, miksei tukieni takaisinmaksulla olisi mitään vaikutusta eikä tempussa olisi juurikaan järkeä. Luovun tuistani samantien, kunhan minun ei sitten myöskään tarvitse niitä jatkossa rahoittaa

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak Vastaus kommenttiin #23

Vakaa tarkoitukseni ainakin on päästä opintojen jälkeen töihin

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #28

niin siis vasta opintojen jälkeen? nyt opiskelet opintotuella?
Entä jos et saa töitä ja sukulaiset eivät majoita. Aiotko kuolla nälkään ja kylmään koska et halua olla sossupummi?

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #32

tie helvettiin on hyvillä aikeilla siloitettu.

Eiköhän meillä jokaisella ole tai ainakin oli joskus ihan hyvät aikeet menestyä ja onnistua ja olla onnellinen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #28

Olethan muistanut nostaa pelkästään lainaa etkä ollenkaan opintotukia?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #87

Saara Huttunen: - "Olethan muistanut nostaa pelkästään lainaa etkä ollenkaan opintotukia?"

Haha! Siinähän se taas tuli tuo sama "argumentti", vaikka Schubak jo artikkelissaan tuon kumosi. Olisi todellakin mielenkiintoista kuulla perustelut sille, että jos ottaa vastaan tukea, niin ei saisi kritisoida sen tuen antamista. Miksei? Mihin se perustuu? Saako kritisoida vain sellaisia asioita, mihin ei itse osallistu (ainakaan saavana osapuolena) millään tavalla? Saako kritisoida peruskoulua, jos käy sellaista? Saako kritisoida yliopisto-opetusta, jos istuu luennoilla? Saako kritisoida terveydenhoitojärjestelmää, jos käy kunnallisissa terveyskeskuksissa? Saako kritisoida opintotukijärjestelmää, jos nostaa opintotukea?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #183

Miksi kritisoida tuen vastaanottamista jos nostaa sitä itesekin? Schubak sahaa oksaa millä istuu. Mutta ainiin, ainakin hänellä on isän rahat käytettävissä jos opintotuet lakkautetaankin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #200

Saara Huttunen: - "Miksi kritisoida tuen vastaanottamista jos nostaa sitä itesekin?"

Miksi ei? Jos joku jakelee viiskymppisiä kadulla, niin enkö minä voi sekä ottaa vastaan seteliä että todeta, että rahan jakaminen kadulla on mielestäni tyhmää ja jakajalle taloudellisesti vahingollista toimintaa? Täytyykö minun kieltäytyä viisikymppisestä ennen kuin voin kritisoida niiden jakamista?

Seppo Kolm

No mutta Saul. Luovutko myös opettajiesi palkanmaksusta? Entä opinahjosi kiinteistä menoista? Luovutko infrasta, vaikkapa kaikista kivoista asfalttiteistä, joita pitkin kipität kouluusi? Kyllä kai kunnon libertaari välttää moisten verovaroilla kustennettujen (siis varastetuilla rahoilla, kuten teikäläisillä on tapana sanoa) teiden käyttämistä, maksaa siellä Hankenilla professorien palkat omasta taskusta ja kustantaa oppilaitoksena ylläpidon. Vai kelpaako siihen muilta verotetut eurot?

Katsos Saul, minä ja miljoonat muut maksamme mielellämme siitä ilosta, että saat korkeatasoista opetusta turvallisessa yhteiskunnassa. Sinä, joka kiitokseksi haukut meidät sossupummeiksi.

Paavali Pohja

Itket täällä "sossupummit roviolle"..samaan aikaan nostelet tukia itsekin. Toki niistä olet valmis luopumaan sitten joskus, jos tilanne tulee sellaiseksi mikä itsellesi sopii. Mene sinne kotiin asumaan vielä muutamaksi vuodeksi ja pyydä viikkorahaasi korotus.
Ei mitenkään yllättävää että kokoomus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Usein vasemmalta laidalta kuulee ehdotettavan, että jos et tykkää tuista, ei niitä ole mikään pakko ottaa vastaan."

Tuo on yksi erikoisimpia argumentteja, mitä olen asiasta keskustellessani tavannut, ja se tosiaan toistuu yhä uudestaan ja uudestaan. Ilmeisesti argumentin käyttäjät luulevat olevansa kovinkin ovelia, mutta minä en käsitä logiikkaa, jonka mukaan se, että ottaa vastaan tarjotun rahan, estää kritisoimasta sen tarjoamista. Eivätkö palvelun käyttäjät saa kritisoida saamaansa palvelua? Tie-esimerkki oli myös hyvä ja kuvaava.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Mistä saamastasi tuesta olisit itse valmis leikkaamaan?"

Olisin valmis leikkaamaan kotikaupunkini ja muiden kaupunkien maisemaa sulostuttamaan rakennettavista taideteoksista. Olisin valmis luopumaan myös siitä ihanasta tunteesta, jonka saan, kun tiedän, että taidemuseoiden seinillä riippuu hienoja tauluja, ja oopperassa joku laulaa taidokkaasti. Voisin luopua urheilusankarien suoritusten ihailemisesta. Pystyisin tarvittaessa myös luopumaan sukupuolentutkimuksen tuottamasta korkeatasoisesta tieteestä. Itse asiassa voisin ehkä jopa elää maassa, missä korkeakoulututkinto on vain n. 30%:lla väestöstä. Voisin myös luopua Yleisradion valtavan upeasta viihde- ja uutistarjonnasta.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Radikaali ehdotus: Mitä jos siirtyisimme Friedmanilaiseen tai Rothbardilaiseen linjaan? Lakkautetaan valtio. Ei tarvitsisi huolehtia ainakaan valtionvelasta eikä sossupummeista. Tosin ei mistään muustakaan...

...tosin tällainen linja voisi kostautua anarkokollektivismin muodossa. Eli joku ei-valtiollinen taho ottaisi valtion roolin itselleen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Viisaus lähtee tosiasioiden tunnustamisesta. Suomen alueella et omista muuta kuin itsesi.

Perustelu: Todellinen omistaminen on luonteeltaan suvereenia, loukkaamatonta. Jos jollakin taholla on valta määrätä, kuinka jotain omaisuutta käytetään, kuka sitä saa pitää hallussaan tai käyttää, tai kuinka paljon siitä takavarikoidaan (verotetaan) jonkin instanssin haltuun, on tämä taho tällöin omaisuuden tosiasiallinen omistaja. Jos alistut jonkin toisen tahon verotukselle ja laeille omaisuuden hallussapidon ja käytön suhteen, et ole tuolloin tuon omaisuuden omistaja, vaan luovuttanut omaisuuden tuolle käskyttäjälle.

Jussi Jukola

Pekan lempiaiheesta päästäänkin ilman aasinsiltaa siihen, miksi yhdysvaltain perustuslaki on niin salliva aseiden omistukselle. Jos jokin hallinto tai muu taho rupeaa takavarikoimaan haltuunsa muiden omaisuutta, on kansalla oltava riittävä aseistus vastapainona. Mielestäni varsin hyvä logiikka. Tämä ei tietenkään päde meidän hyvinvointionnelassamme, koska täällä hallinto, poliitikot ja muut tahot tahtovat vain ja ainoastaan kansalaisten parasta.

Käyttäjän dekooderi kuva
Taavi Haukivirta

Haluaisin nähdä ottelun punaniskat tussareineen vs. USA:n moderni armeija.

Anna-Leena Nieminen

Siihen tämä koko shitti romahtaakin koska todellista yksityistä omistusta ei ole.

Julkinen omistus on oxymoron. Demokraattisessa hyvinvointivaltiossa on vain maan väliaikaisia hoitajia jotka vaihtuvat neljän vuoden välein ja jotka hoitavat maata lyhytnäköisesti vain omaa ja omien eturyhmien etuja tavoitellen. Kun uudet maan hoitajat tulevat valtaan edellisten hoitajien järjestämät etuudet jäävät voimaan

Jos todellinen yksityinen maanomistus sallittaisiin esimerkiksi maahanmuutto-ongelmia - mikä on yksi osatekijä tulevaan romahdukseen - ei olisi.

Pekka Heliste

Minä olen itse kustantanut tulonsiirtoni, joten en häpeä ottaa niitä vastaan.

Harva suomalainen edunsaaja ei ole rahoittanut saamaansa etuutta

Sama periaate koksee yksityisiä vakuutuksiakin:Kun otat esim palovakuutuksen niin et maksa omaa vahinkoasi vaan muiden vahinkoja ja jos talosi palaa niin muut maksavat sinulle korvauksen tai uuden talon.

Ei verotus ole sen kummempi, sen kattavuus vain laaja eikä valtio kieltäydy vakuuttamasta korkeitakin riskejä.

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

Vakuutus on vapaaehtoinen, verotus ei ole. Vakuutussopimuksessa pyritään estämään siipeily vakuuttamalla riskejä joihin vakuutuksen ottaja ei voi itse vaikuttaa, valtion tulonsiirtojärjestelmissä taas ei olla huolissaan kannusteista

Pekka Heliste

Höpö höpö, jos sinulla on vähänkin lainaa niin pankit kyllä huolehtivat , että sinulla on vakuutus.Käytännössä se on pakollinen

Ja palovakuutus kattaa kyllä kaikki omistajan typeryydelläänkin aiheuttamat vahingot.Tulipalo kun on aina huolimattomuudesta johtuvaa

Jussi Jukola

Pekka, jo yksinkertainen matematiikka osoittaa että kommenttisi on törkeää paskaa. Suurin osa Suomalaisista ei ole rahoittanut saamaansa etuutta, ei edes vaikka laskettaisiin elinkaaren mukaan.

Ota valtion budjetti ja vähennä siitä yhteisöiltä saatavat verot. Jaa jäljelle jäävä osuus kansalaisten määrällä ja katso millä veroasteella ollaan nollassa. Suurin osa kansasta itse asiassa on rankasti miinuksella, eli ovat syöttiläitä.

Kukin voi toki voivotella että en käytä sitä ja tätä, mutta aivan yhtäläisesti ne kaikki ovat yhteiskunnan rahoittamia kuvioita.

Saulin logiikka on se, että revitään ne kuviot pois, mitä juuri kukaan ei käytä, jotka ovat byrokratian itse itseään tärkeäksi tekemiä hulluuksia, aivan samalla tavalla kuin sosiaalietuudet, jotka on ripoteltu sinne ja tänne.

Olennainen osa etuuksien karsimista on toki se, että samalla verokarhu kerää myös vähemmän kouriinsa, muutoinhan harjoitus valuisi vain apulaisrakennustarkastajan, lomittajan apulaisen palkkaamiseen.

Pekka Heliste

Suurin sosiaalietuus on eläke ja siitä hyötyvät eniten suurituloiset, koska eläke on sidottu tuloihin.

Yleensäkään tulonsiirrot eivät tapahdu välillä rikkaat-köyhät vaan
esim terveydenhoito subventoidaan terveiltä sairaille välillä.

Aivan samoin toimii sairasvakuutus , lopputulema on +-nolla. Runsaasti sairasteleva voittaa ja täysin terve häviää, mutta he edustavat vain pientä joukkoa.

Työttömyyskorvauksia maksetaan työssäkäyviltä työttömille, mutta koko elämön työttömänä olleita ei käytännössä ole.
Kun työttömyysjaksoja alkaa ja päättyy 800000 joka vuosi niin jokainen on vuorollaan rahoittaja ja edunsaaja

Jokainne käy myös koulua ja on oppilaanan edun saaja mutta työhön mentyä systeemin rahoittaja.

Koulutuksessa amiksne käynyt rahoittaa korkeakoululaista, sillä korkeakoulua käyvä saa korkeampaa tukea ja pitempään

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Opintotuki on myös haitallinen tukimuoto."

Tähän haluaisin vähän lisää perusteluja. Opintotuki on yksi niistä tekijöistä, joka mahdollistaa myös vähävaraisemman väen opiskelun, ja takaa siten sen, että kansakunnan parhaat resurssit tulevat käyttöön. Ilman opintotukea opiskelijoina olisi lahjakkaimpien sijaan niitä, joiden isin posa on riittävän paksu.

"Tämä kannustaakin valmistumisen sijasta notkumaan opiskelijakapakoissa keski-ikään."

Toinen mielenkiintoinen heitto. Kun nyt kuitenkin ottaa huomioon, että opintotuen enimmäiskesto on rajattu 55-64 kuukauteen, niin uskaltaisin väittää, ettei siellä opiskelijakapakoissa ainakaan opintotuen voimin keski-ikään saakka roikuta.

Niin, ja mistä olisin valmis omalta osaltani leikkaamaan? Suurin saamani tuki tulee tällä hetkellä lapsen päivähoidon muodossa. Minusta on hiukan hassua, että iloinen veronmaksaja maksaa siitä noin 85 % osuuden.

Ja olisi kait kohtuullista, ettei julkinen sektori toimisi palkkajohtajana, mikä sekin osaltaan kuroisi vajetta kiinni.

J Rannisto

Poliitikkona leikkaisin kilpailijoiden puoluetukea, mutta muuten keskittyisin tukemaan kasvua ja kilpailykykyä kohentavia aloitteita.

Virkamiehenä leikkaisin sieltä, missä pienikin leikkausprosentti tuottaa suuret säästöt euroissa (esim. valtion tuki kunnille).

Oman Kela-korttini leikkasin jo viime vuosisadalla; tueksi jäi selkäranka.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Minä taas lakkauttaisin kaikki puoluetuet ja järjestötuet. Riippumatta puolueesta.

J Rannisto

Kiitokset vastauksesta.

Omaan puoluetukeen kajoamista saattaisivat kuitenkin puoluetoverisi kavahtaa ja paheksua. Vastatuuli ei toisi nostetta poliitikonuralla. Saattaisipa joku tarjota jopa tulta purjeisiin.

Puoluekentän ulkopuolelta katsottuna etujen leikkaukset eivät vaikuta parhaalta ajatukselta edistää poliitikon uraa tai puolueen menestystä. Mutta se ei ehkä ollutkaan kirjoittajan tavoite tai tarkoitus.

ulf fallenius

Kaikki tuet pois ja matalat verot tilalle joka johtaa halpoihin hintoihin kaikkessa.

Heli Hämäläinen

Kun Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) kertoo, että me olemme rikkaita, hänellä lienee silloin sossupummiasenne. Minä en tunne itseäni rikkaaksi ja toivoisinkin, että rikkaat Suomessa maksaisivat nuo verojen korotukset siltä osin kun ne johtuvat EU:sta, joko maksuosuuksista tai SEUT 125 artiklan vastaisista maksuun lankeavista annetuista takauksista johtuen.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194793768104/arti...

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

"Kun Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) kertoo, että me olemme rikkaita, hänellä lienee silloin sossupummiasenne."

Näin minäkin sen tulkitsen. Ei noissa tuissa ole nähdäkseni mitään muuta ideaa kuin se, että niiden maksaminen hyödyttää eurouskovaisuudelle uransa rakentaneita poliitikkoja ja maksamatta jättäminen taas haittaisi näiden poliitikkojen ja joidenkin virkamiesten etenemismahdollisuuksia urallaan

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ei voida nipistää niiltä joilla on kaikkein vähiten.
Tappouhkauksia läheteltiin siksi, koska sanoit joitenkin ihmisten olevan heikompaa ainesta.

Vaadin opintotukea indeksiin. Siihen samaan indeksiin mihin muutkin tuet, ei johonkin omaan erikoisideksiinsä. Opintotukea ei ole nostettu yli kaheenkymmeneen vuoteen, vaikka elämisen kustannukset ovat tasaisesti nousseet.

Onko tämä sitten se juutalaisuusasenne, että mitään sinun jo ansaitsemaa omaisuutta ja palkkaa ei saisi verottaa ollenkaan. Suomesta voi muuttaa jos humanitäärinen verotus ei miellytä. (Anteeksi juutalaiset, en keksinyt parempaakaan puhekielistä termiä rikkaille ja raha-ahneille. Mulla ei ole henkilökohtaisesti mitään juutalaisia vastaan)

ps. aika moni käy koulua yhteiskunnan pakottamana. Muuten ei liene sitä minimaalistakaan mahdollisuutta saada töitä modernissa yhteiskunnassa.

Ben Kaergin

S.H.

Mitä tekemistä tuolla nyt sitten oli sen juutalaisuuden,tai ei-juutalaisuuden kanssa, -asenteesta puhumattakaan?

Ei etninen tausta mielipidettä,tai asennetta määritä.Juutalaisten keskuudesta löytyy satavarmasti molempia joka lähtöön,myös Suomessa,missä juutalaisyhteisö on todella pieni,hiukan yli tuhat henkeä (pienin vähemmistö maassa),joten -uskallan väittää- yleistykset eivät todellakaan tee oikeutta missään mielessä (eivät tosin laajemmassakaan mittakaavassa,sama pätee muuallakin).

Juutalaisista löytyy muuten myös vähävaraisia ihmisiä,jos et moista tiennyt.Stereotypiat eivät kertakaikkiaan toimi,ne ovat sen sijaan omiaan perinteiselle,juutalaisvastaiselle vihanlietsonnalle,jossa pyritään esittämään ko. kansa rikkaana,säännönmukaisesti oikeistolaisena ja muutenkin homogeenisena ryhmänä,mikä ei juurikaan kauempana totuudesta voisi olla.

Santtu Nurmi

SH: "Tappouhkauksia läheteltiin siksi, koska sanoit joitenkin ihmisten olevan heikompaa ainesta."

Tunnut tietävän asiasta vaikka passiivissa kirjoititkin. Ehkä tämä tappouhkausten lähettely ja juutalaisviha on näitä uusia suvaitsevaisempia menetelmiä teillä ääriaineksilla.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Pohjimmainen asia - velkaantuminen ON saatava kuriin - siitä on todella kyse. Sitä ei voi laittaa vitsiksi. Usalla velat ovat jo biljoonia (usan trillion on suomen biljoona), suomella vasta miljardeja, tosin maakin on eri kokoinen. Mutta liika on liikaa, Suomessakin.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

Ensimmäiseksi kannattaa tietenkin leikata se raha joka valuu maasta ulos.
Esimerkiksi EU-maksuja. Euron tukia, Kreikan, Portugalin....
..helpointa olisi varmaan lopettaa Kataisen ministerinura.

Jussi Jääskeläinen

Lapsilisät on ainoat tuet mitä tähän taloon tulee. Niistä voisi leikata vaikkapa 50%.

Ben Kaergin

Jokaisen kansa- ja yhteiskunnan todellinen sivistystaso on suoraan verrannollinen siihen,kuinka se kohtelee vähäosaisimpia ja heikoimpia jäseniään.

Tuula Saskia

Niinpä, mutta kuka enää tietää, keitä he ovat.

Minä veikkaan rehellistä suomalaista alempaa keskiluokkaa.

Siis niitä ihmisiä, jotka ovat pitäneet yllä arkipäiväämme ja pitävät sitä yllä edelleen.

Ja tämä osa meistä suomalaisista tekee yleensä työtä.

Olen joksenkin varma, että Saulkin arvostaa heitä kovasti.

Kerro, olenko oikeassa.

Ben Kaergin

Niin uskon minäkin. Arkipäiväämme pitävät todellakin yllä pääosin juuri he,jotka sitä myös itse käytännössä elävät. Moni meistä.

keke keskinen

Ei Ben.
Kansakunnan sivistyksen tason mittaa se, miten se vähäosainen kohtelee sitä yhteiskuntaa.

Ben Kaergin

Ok, tuuli siis todellakin syntyy puidenlatvojen heilumisesta metsässä. Tämä selvä.

Tuula Saskia

Suoraa, ja siksi odottamatonta puhetta.

Ja tässä vastaus kysymykseen: en saa mitään tukea mistään, mikäli julkisen puolen lääkäreissä käyminen ei kuulu listaan. Tai kaupungin järjestämä vesijumppa, sekin tosin maksullinen.

Lapsilisiä perheemme sai kymmeniä vuosia sitten.

Sen sijaan olen osallistunut työelämään yli 40 vuotta.

En siis voi luopua mistään tuesta, koska suoranaisia ei ole.

PS. Unohdin erään: lääkkeistä saadut kela-korvaukset.
PPS. Kaupungin järjestämä vesijumppa maksaa eläkeläisille korkeintaan 50 euroa puolivuosittain. Voisin maksaa siitä enemmänkin, koska se on niin suureksi hyödyksi.

Todellinen ja vaikuttava päätös olisi pakkoruotsin poisto. Puhumattakaan siitä, että tämä keinotekoinen kaksikielisyys poistetaan.
Mitenkähän paljon säästäisimmekään niillä toimilla.

Seppo Kolm

Tuula, kyllä lääkärissä käynti on sinullekin "tukea", koska jokuhan ne maksaa lääkärien ja hoitajienkin palkat. Terveysaseman ja sairaaloiden ylläpitokin maksaa. Samoin infran ylläpito ja rakentaminen. Vesijumppaa harrastettaneen uimahallissa, jonka ylläpito maksaa, samoin jumpanvetäjän palkan täytyy joku maksaa.

Sinun tulevan eläkkeesikin maksaa suurimmaksi osaksi joku muu kuin sinä itse. Samoin mahdollisten lastenlastesi opetuksen, päivähoidon ja terveydenhoidon maksaa joku. Kaikki nämä ja paljon muuta on suoraa tukea sinullekin, vaikkei niitä rahana annetakaan.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Aivan ensimmäiseksi luopuisin lääkkeiden kela-korvauksista. Vuotuinen kustannuskatto voidaan yhä säilyttää, mutta vähemmän lääkkeitä tarvitsevien tukeminen on aivan typerää.

Opiskelun ei myöskään tarvitse olla maksutonta. Esimerkiksi korkeampi veroaste opintojen jälkeen opintojen kestoa vastaavan ajan voisi olla toimiva malli, jolla mahdollisuuksien tasa-arvo säilyy.

Järjestelmää uudelleen mietittäessä pitäisi yleensäkin lähteä siitä, että vain heikoimpia tuetaan. Tulonsiirrot omaan tuloluokkaani ovat aivan tarpeettomia.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

jäisin omat ja lapsen astma ja allergialääkkeet ostamatta, samoin verenpaine yms. lääkitys. En varmaan olisi ainoa. Aika moni itseasiassa kuolisi tuohon.

Ei varmaan kannata edes mainita mm. MS.n yhteydessä käytettävästä biologisesta lääkkeestä joka maksaa useita tuhansia vuodessa, mutta on pelastanut monen reumaatikon ja MS.n

Tällä tietysti päästäisiin monesta köyhästä ja heikosta helpolla 'eroon'.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Minä maksan 40e/3kk siitä, että en tule raskaaksi ja tuota lisää jälkeläisiä maailmaan ja tarvitse sitten lapsilisää. Eikä valtio edes korvaa tästä mitään minulle.
Aiemmin korvattiin, koska oli myös aknelääke. Onko valtio enemmän huolissaan siitä miltä mun naama näyttää vai siitä tulenko raskaaksi?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #96

Saara Huttunen: - "Onko valtio enemmän huolissaan siitä miltä mun naama näyttää vai siitä tulenko raskaaksi?"

Valtio luultavasti ajattelee niin, että seksi ei ole ihmisoikeus, mutta terve iho on.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Tämä on juuri tyypillinen asenne puhuttaessa leikkauksista. Ihmiset alkavat kuolla kaduille ennen kuin edes on sisäistetty mitä viestissä lukee.

Suomessa on lääkekorvausjärjestelmä, jossa kukaan ei maksa yli 50 euroa kuukaudessa sairauden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistään. Ylimenevä osuus korvataan täysin.

Kuten kirjoitin, tähän rajaan ei tarvitse puuttua.

Korvausjärjestelmän tulisi kuitenkin toimia niiden eduksi, joilla ei muutoin ole varaa maksaa lääkkeistään, eli niiden joiden vuosittaiset lääkekulut ovat hyvin suuret. Nyt suurin osa korvauksista maksetaan keskituloisille työssäkäyville keskimääräisen korvaussumman ollessa alle kymmenen euroa. Heistä yksikään ei kadulle kuole vaikka korvaus heiltä poistuisikin. Pelkät järjestelmän kulut ovat oletettavasti suuremmat kuin keskituloisille maksetut korvaukset yhteensä.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #107

Ei muuten vaan kertakaikkiaan pidä paikkaansa. Maksan satoja ja taas satoja euroja lääkkeitäni ihan ilman korvausta.

monet toimenpiteet ortoosit, apuvälineet, polimaksut, yms. saa maksaa ihan itse.

julkisen matkat päälle ja taksit jos on vajaakuontoinen

Valitettavasti tunnen liikaakin ihmisä jotka käyttävät vuodessa tuhansia lääkeisiin. tuhansia hoitoonsa ja liikkumiseen. Suurinosa täysin veloissaan jotka vielä velkaa saa.

ILman mitään korvausta.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki Vastaus kommenttiin #118

Kyllä pitää. Kun vuotuinen kulukatto tulee vastaan, postissa tulee kirje jota näyttämällä saa apteekissa lääkkeensä loppuvuoden ilmaiseksi. Tätä ei tarvitse edes erikseen hakea.

Korvaus on määritetty sairausvakuutuslain 5. luvun 8. pykälässä ja se koskee yksiselitteisesti jokaista. Jos tuntemasi henkilöt eivät ole tätä korvausta saaneet, heidän vuotuiset lääkemenonsa eivät ole ylittäneet 670 euroa vuodessa.

Tätä rajaa alittavalta määrältä on ennen tätä vuotta korvattu lääkkeestä riippuen 42%, 72% tai 100% kolmen euron ylittävältä osuudelta.

Maksimissaan suomalainen maksoi viime vuonna siis lääkkeistään 32 euroa kuukaudessa. Minä poistaisin 18 euron tuen kaikilta muilta paitsi niiltä jotka saavat lääkkeensä loppuhinnan toimeentulotuen tai muun erityiskorvausperusteen kautta.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #131

kun se nyt vaan ei mene noin. kaikista lääkkeistä ei tosiaankaan saa kelakorvausta ja osa lääkkeistä on käsikauppatavaraa ja lisäravinteita.

Sitten on niitä lääkkeitä joissa se kelakorvaus on alhainen tai se juuri vuodenvaihteessa laski.

Jollekin joka saa n. 9500 bruttona/vuosi se 670 katto ei tule eikä koskaan voikaan tulla täyteen. Kenelle tahansa tuo 670 on aika hyytävä summa. Hyytävyys monikertaistuu kun joutuu tekemään arvovalintoja perustarpeiden välillä.

Sitten on kaikkia laskennallisia ihmeitä jos on erehtynyt tekemään pätkätöitä jolloin katsotaan tulot niin suureksi että ei tule apuja, samssa suhteessa asumsituki laskee sitten joskus myöhemmin. Tai kamalinta ikinä joku on auttanut, lainannut tai antanut vaikka syntymäpäivän tai valmistumisen kunniaksi rahaa tilille, se lasketaan tuolksi, usein jälkikäteen kun rahat on jo mennyt.

Ain avuntarvetta ei osaa ennakoida ja kurjinta se on silloin kun laksennallisesti olisi pitänyt riittää mutta kun ei vaan riiittänyt. laskennassa otetaan elämä hyvin suppeasti huomioon.

Lääkkeisiin tarvii aina olla se reaaliaikainen raha. aina sitä ei vain ole ja sitten ollaan ilman.

joskus kohtalokkain seurauksin, viimeksi vietiin ambulanssilla, nyt elän vaarallisesti kun valitsin ruoan ja laskut,jotka ei VOi meillä mennä perintään. siitä seuraa katastroofi.

ei tämäkään tietysti hyvä juttu ole.

joulukuuun veronpalautukset muuten lasketaan tammikuun tuloiksi, sitä ei moni tiedä ja yllättyy kun hakee apua tammikuulle. Tammikuussa on nolautunut myös lääkekatto, kuljetuskatto, ja tk maksukin pitää hetbtaas maksaa.

Siinä on köyhä ja kipeä ihmeissään kun pitäisi laittaa semmmoinen tonni rahaa lähikuukausina näihin, vaikka ei ole mitä laittaa. EIkä jää silloin ainoastaan lääkkeet ostamatta. Jää monella menemättä minnekään, fysioita perutaan ja lääkäri-tutkimusaikoja kun ei pääse paikanpäälle.

ja jää niitä lääkkeitä ostamati.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki Vastaus kommenttiin #140

...ja sitä suuremmalla syyllä ihmisiltä, joilla on varaa maksaa lääkkeistään - eli noin 90% lääkkeiden kela-korvausten saajista - voisi poistaa koko korvauksen. Muutamien kymppien tulonsiirrot keskituloisilta heille itselleen ovat aivan turhia.

Blogin aiheen mukaisesti esitän leikkauksia, jotka koskettavat minua itseäni. Annettakoon säästyvät rahat sitten vaikka kokonaan heikoimmassa osassa olevien lääkekustannusten kattamiseen.

(Enkä ala enempää vääntää asiasta, mutta myös käsikauppalääkkeet ja ravintolisät ovat korvauksen piirissä samoin kriteerein kuin muutkin lääkkeet.)

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #151

ei ole ilman reseptiä, käsikauppalääkkeet ja ravintolisät minkään korvauksen piirissä.

Itselläni on mm. jatkuva d-vitamiinavaje, d-vitamiinia menee ympäri vuoden ja kertaannoas on 50ug, siitä huolimatta hipoo yhä alarajoja arot. sama muutaman muunkin vitamiinin ja hivenaineen kanssa. '

Näitä ei korvaa mitkään mutta rahaa näihin menee todella paljon per vuosi

Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #153

Leena Lähdesmäki

Mitä muuten sanoisit,jos kertoisin sinulle,etteivät kaikki kansalaiset Suomessa saa Kelan korvauksia edes lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä krooniseen sairauteensa?

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Kun lääkkeistä puhutaan ja niiden hinnoista, kannattaisi kohdistaa se katse ääarikapitalistiseen lääketeollisuuteen ja aloittaa se järkeistäminen siitä päästä.

Kaikkihan tietää, että mitä vakavampi sairaus, sen kalliimpi lääke, vaikka valmistuskustannukset olisivat samat kuin esim. kalkkitableteilla....

Niin kauan kun annamme rahan määrätä, ei ole toivoakaan paremmasta.

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #152

Ääri *korporatistiseen* lääketeollisuuteen. Tekijänoikeuksilla, saati patenteilla, ei ole niin mitään tekemistä vapaiden markkinoiden kanssa. Nopeasti siinä lääkkeiden hinnat laskee kun saa rinnakkaisvalmisteita kaupata heti kun sellaisen kehittää eikä 20 vuoden päästä. (Ei sillä, vakavampien sairauksien lääkkeet maksanevat silti enemmän. Joka tapauksessa kilpailun vapauttaminen tepsinee mukavasti tähänkin ongelmaan)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Osa verorahoilla rahoitetusta kulutuksesta kieltämättä nostaa hintoja, kuten esität. Näin on ainakin osin esimerkiksi juuri asumistuen laita. Oletan kuitenkin, että olet vapaan kilpailun selkeä kannattaja. Miten tuota asumistuen vuokrahintoja nostavaa vaikutusta voisi pätevästi estää? Vuokrasääntelylläkö? Mielestäni pääkaupunkiseudun asumisen hinta on mennyt suorastaan ihan älyttömyyksiin. Ja tuossa hintakehityksessä on ollut voittajia ja häviäjiä. Varma häviäjä siinä on ollut veronmaksaja ja kahta kautta eli asumismenojen muodossa ja kasvaneen verorasituksen takia. Minne se hyvä sitten on kertynyt? Kiinteistösijoittajille, gryndereille sekä vähittäis- ja investointipankeille. Esimerkiksi Suomessa toimivat vähittäispankit tekivät historiallisen suuret voitolliset tulokset tilikaudella 2012 samalla, kun yleinen korkotaso oli vakaan alhaisella tasolla. Eikö tässäkään kohdassa edes kellot soi?

Tuula Saskia

Hyvä Saul S,

pelkään pahoin, että esittämiisi kysymyksiin mahdollisista tuista et saa montakaan vilpitöntä vastausta.

Yleinen ajatustapa on katsoa nenänvartta ihmisiä, joita tuetaan lapsia ( lapsilisä), opiskelijoita ja vanhuksia lukuunottamatta.

En hyväksy millään tavoin yhteiskunnan varojen väärää käyttöä.

Silti totean, Saul S. , että kovasti kärjistät.

Ilmeisesti unohdat sen, että monet tällekin väylälle kirjoittavat voivat olla henkilöitä, jotka tarvitsevat kroonista apua eli ovat sairaita. Eivätkä halua sitä kuuluttaa.

Ajatuksesi ovat osin erittäin hyviä, mutta samalla täynnä terveen , varakkaan (?) nuoren mahtipontisuutta.

Älä enää kärjistä, keskity pakkoruotsiin ja oikeisiin sosiaalipummeihin.

Jätä meidät, keskiluokkaiset harmaat, ihmettelemään, miksi kaksikielisyys saa maksaa messinkiä ja maan johto viis veisaa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Schubakin tämänkäänkertaiset kommentit eivät nostane herraa poliittisella korrektiudellaan Kokoomuksen ytimeen. Itse ajattelen melko lailla vasemmistolaisesti, mutta olen silti sitä mieltä, että johonkin on vedettävä raja "sossupummiudessa".

Siispä: olisin valmis tinkimään tämänhetkisestä peruspäivärahastani tai jostain sen päälle tippuvasta lisukkeesta. Peruspäiväraha ja asumistuki sekä aikuiskoulutustuki muodostavat samansuuruisen summan kuin on vaikkapa kaupan kassallla nettopalkka. Pienemmällä tulisi toimeen jos olisi pakko - ja miksipä ei olisi, kun on kerran vätystellyt. Jos asuisin Helsingissä samoissa asuinolosuhteissa Helsingin vuokrilla, kaupan kassa ei yltäisi samoihin tuloihin joita nauttisin.

Merja Heikka

Kaksikielisyydestä voisimme hyvin luopua, ruotsilla voisi olla vähemistökielen asema. Oletteko laskeneet siellä hankenilla miten paljon sillä keinoin säästettäisiin valtion varoja.

On turha pitää erillisyliopistoja pelkästään kielen vuoksi. Sekin tulee maksamaan, eikä se ole kovin tasa-arvoista, kun kieli avittaa älyn yli.

Pummailua ei voida perustella millään järjellisellä syyllä.

Ja miten tämä pakkoruotsiasia minua koskettaa? Voisin jutella luulajalaisten kanssa englanniksikin kuten muutkin suomalaiset tekevät. Joten siitä voisin luopua. Varmaan ruotsinkielen taitooni on joku markka pistetty aikoinaan siihenkin. Ja markassa on euron alku.

Lapsilisiä minusta on niin vähä maksettu, että nekin varmaan voisin maksaa takaisin Suomen valtiolle.

Antti Kiljavainen

No en nyt nosta mitään tukia, mutta 53 ikä lähenee ja olen sopinut työnantajan kanssa, että nouseva Tyel-maksu kompensoidaan palkassa.

Ei se n.1,53% "palkanalennus" minua konkkaan vie.Lapset on omillaan ja asunto maksetu. Voisin maksaa myös koroitettua Terveyskeskusmaksuosuutta +10€ käynti, jos siellä joutuisin käymään.

Lisäksi voisin tehdä +2h enemmän töitä viikossa.

Meistä on tullut vaan liian laiskoja monista.Sydäntä lämmitti Ahtisaaren saarna televisiossa menneenä päivänä ikääntymisestä ja turhasta mussuttamisesta.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

No tuohon asumistukeen eli käytännössä kuntien kaavoitus ja rakentamispolitiikkaan olisi parasta ensinnä kajota, säästöjä tulisi kaikille muille paitsi sijoittajille. Varmaan jossakin vaiheessa on pakko keskustella prioirisoinnista eli mitä yhteiskunnan on ensijaisesti tuettava ja mitkä voidaan jättää käyttäjän maksettavaksi.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Saul Schubakin kirjoitus huokuu peiteltyä vihaa ihmisyyttä vastaan.

Hänen sopisi miettiä kuka on hänen lähimmäisensä.

Juge Virtanen

Piti oikein miettiä mitä tukia saan: lapsilisää nyt ainakin. Yksityislääkärin laskuista kai saan jonkun euron jotakin Kela-korvausta ja lääkkeistä jotakin alennusta, kun on Kela-kortti. Asuntolainaan saan korkovähennystä, toki maksoin varainsiirtoveroa melkein 20 000 € asuntokaupasta, joten miinukselle mennään tässäkin.

Luovun näistä ilomielin, kunhan "hyvinvointi"valtio keventää tuloverotuksen törkeää progressiota. Voi aloittaa vaikka poistamalla Urpilaisen aloitteesta tulleen "solidaarisuus"veron.

Käyttäjän ReimaPikkumaa kuva
Reima Pikkumaa

televisioluvan periminen verovaroista on väärin. jokainen joka palvelua käyttää maksakoon lupansa itse, ja olkoon ilman telkkaria mikäli ei rahaa ole. kommunismilla ei saada ihmisiä töihin.

krista virta

Suosittelisin mr. Schubakille kenttäkoetta ja leikkauksia tai niiden ehdotuksia vasta sitten, kun koe läpäisty. Eli isukin rahat pois, tuet pois ja kykysi saat pitää, muuta et tai sitten muiden armosta toimeentulotuen? Miten valitsisit? Entä jos leikattaisiin maataloustuesta, yritystuista, rikkaiden lapsilisistä tai keneltä muulta tahansa, jonka henki ja elämä ei ole tuen varassa?

Ja vittu, tosiaan mun fyffeillä tollaset hankkii koulutuksensa ilmaiseksi ja saa oman kämpän kun ollut millä mällätä vanhemmillakin ja ollut varaa pistää ne lapsilisät säästöön. Ei sitten riittänyt teikäläisille se Hitler, piti ihan itse ruveta samanlaiseksi? Teet hallaa puolueelle, koska et ole sitä jugendia, jonka sanat otetaan varauksetta aplodien kera vastaan.

Ari Lotvonen
krista virta

Arille vastaus. Vaikka ihan siitä, että on ihan ok nyt kiskoa jopa 900e/kk yksiöstä osaksi Helsingin kaupungilta-> maksattaa tästä 300e/kk valtiolta ja samalla kitistä sitä, että joku saa n.450e elämiskustannuksiin samalta taholta vuokran jälkeen.Kun se sama yksiö maksoi vuonna 1950 alle sen, mitä vuokralainen joutuu pulittamaan nyt vuodessa. Ja se vielä se, että asunnon haltijalle maksettu lapsilisää sukanvarteen tätä varten ja se, että asunnon haltijan lapsi leikkii Hitleriä tähän päälle. Kenelle sitä vastikkeetonta rahaa jaetaan lopulta?

Jussi Jukola Vastaus kommenttiin #109

Hetkinen, "Kristan" ajatustenvirta kuulostaa varsin tutulta...

Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #130
Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #109

Kuinka arvoisa kommentatööri krista virta katsoo velvollisuudekseen yhdistää tämän laajemmin juutalaiseen kansaan noinkin kausaalisesti?

t. potentiaalinen ´sossupummi´

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Idea, kuinka leikata:

Selvitetään vaikkapa viisi tukea, mitä kansalaiset tai kansanedustajat pitävät tärkeimpänä tai pyhimpänä. Nämä tuet jätetään rauhaan. Loppuja tukia leikataan suhteellisesti saman verran kutakin, jotta taloutta saadaan riittävästi tasapainotettua.

Eli pulinat pois, jos oma tuki ei mahdu tuolle pyhälle listalle. Tämä voisi olla hyväksyttävyyden kannalta suhteellisen hyvä tapa hoitaa tämä leikkausoperaatio kansalaisten mielestä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Hyvä teksti, ja paljon hyviä ajatuksia. Kuten olet saanut huomata ja toteatkin itse tekstissä, ns. saavutetuista eduista joustaminen on tavattoman vaikeaa ja teit poliittisen virheen, kun otit esille kohteen, joka asiayhteydestä irrotettuna mahdollisti leimaamisesi varttitalousnatsiksi. Politiikan kokisin mielenkiintoiseksi, jos asioista julkisuudessa edes yritettäisiin keskustella niiden oikeilla nimillä. Tästä hatunnosto Sinulle.
Pelkään kuitenkin, että alasampumisesi teki sinusta varoittavan esimerkin muille, jotka yrittävät maailmaa järjestää parempaan uskoon. Jos hyväksyy tämän tilanteen, niin ilmeisesti ei ole olemassa muuta järkevää tapaa toteuttaa talouspolitiikkaa kuin itsenäinen rahapolitiikka, jonka avulla voidaan inflatoida ajan kuluessa nimelliset saavutetut edut pienemmiksi.

Taisi olla Marko Hamilo, joka päräytti hyvin aiheesta, että lapsilisän sijaan meillä voisi ihan yhtä hyvin olla käytössä lapsettomuusvero. Jokainen yli 20-vuotias, jolla ei ole lasta, saa maksaa 200 euroa ylimääräistä kuukaudessa valtion kassaan vaikkapa 15 vuoden ajan. Menisikö läpi? Ei varmasti menisi. Asian 'kehystäminen' uudella tavalla voi avata muiden silmät.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

Itse en osaa nähdä lasten ilmaista opiskelua itselleni saavutettuna etuna koska itseään ja yhteiskuntaa varten nämä nuoret ovat opiskelleet. Toisaalta yhteiskunnan pitäisi panostaa tuottavaan toimintaan eikä humanismiin joka on lähinnä rasite yhteiskunnalle.

Käyttäjän deviationcore kuva
Tuomas Rimppi

Saul Scumbak sivaltaa jälleen.

Jussi Jukola

Kalahtiko kalikka, älähtikö koira?

Tuula Saskia

Olen sitä mieltä, että lapsilisä kaikille perheille on virhe .

Olen varma, että on keinoja rajata.

krista virta

Liikuttavaa, mutta eiköhän senior Schubak + vaimo ole laskeneet tarkkaan, miten hyötyä ja mihin varaa ja miten tienata. Varsinkin kun pääkaupunkiseudulla siitä lapselle ostetusta opiskelijaasunnosta voi kiskoa mitä mielii sen jälkeen, kun jälkikasvu ostaa omakotitalon verovaroin tuetusta opiskelustaan ja siirtyy keinottelijaksi ja perii muutkin tuetut sijoitukset tällä tavalla -30%.

Ehkäpä veroa voitaisiin nostaa tässä asiassa. Jos Saulin isä on sijoittanut asuntoon, joka maksoi x markkaa vuonna papu ja Sauli sitä vuokraa vuonna 2013, ja vuokran hinta nyt silleen, että 2014 asunto maksettu omistajille noin 13 kertaa takaisin ja edes osaksi valtion tuilla asumislisän muodossa, niin kuka ryöstää ja ketä tällä? Kun se asumistuki menee sinne herran kukkaroon aina eli tuet. Mutta alhaista ja tekopyhää, että verovaroin ruokittu kultapossu inisee täällä siitä miten väärin on ja haitallista se, että joku saa leipänsä ilman keinottelua ja vielä kultapossun kukkarosta. Pitäsi kaikkien köyhien Suomen parhaaksi ja Kokoomuksen törppäilyjen kuitiksi marssia leivinuuniin kai.

Ben Kaergin

Miksi juuri leivinuuniin,eihän sinne mahdu paljoakaan paistettavaa materiaalia,ainakaan tuossa kontekstissa?

Eveliina Korhonen

Kirjoitustyylisi ei herätä kohderyhmässäsi niitä reaktioita, joita haluaisit ilmeisesti herättää. Vaikutat toimivan jatkuvasti vahvan tunnelatauksen vallassa ja asenteesi on syyttelevä. Jo otsikko "Sossupummiasenne" herättää näissä tuilla elävissä ja leikkauksia vastustavissa ihmisissä luultavasti puolustusreaktion. Heidän stereotypiansa kokoomuslaisista syvenevät. Onko tämä tavoitteesi?

Monesta muustakin voi leikata, kun on leikkaamisen tarvetta. Itselläsi vaikuttaa olla jokin pakkomielle kritisoida juuri tukia ja kokonaisuuden hahmottaminen vaikuttaa olevan hakusassa. On harkitsematonta vaatia tekemään leikkaukset vähätuloisimpien pussista samaan aikaan kun elinkustannukset nousevat ja työpaikkoja siirtyy halpamaihin. Tällöin on erityisen tärkeää olla leikkaamatta juuri näistä perustoimeentulon takaavista tuista. Tuilla elämisestä saatava varsinainen hyöty on muutenkin olematon. Onko vapaamatkustusta se, että saa ruokaa ja katon pään päälle? Eikös valtion ja kuntien pääasiallinen tehtävä olisi nimenomaan huolehtia siitä, että kaikki saavat perustarpeensa tyydytettyä.

Yksi harhaluulo on se, ettei ihminen tee mitään, jos häntä ei potkita takapuolelle jatkuvasti. Ihmiset kyllä tekevät töitä ja opiskelevat, jos erityistä syytä olla tekemättä ei ole. Virheellinen ajatus on, että tarvittaisiin jotain erityisiä rangaistuksia laiskottelusta, jotta ihminen viitsisi tehdä yhtään mitään. Tukien alentaminen nykyisestä tuntuisi selvältä rangaistukselta. Yleensäkin kannustaminen vaikuttaa tehoavan paljon paremmin kuin rangaistukset. En näkisi tukien suuruutta tässä nyt vakavimpana ongelmana, vaan tukipolitiikkaan yleensäkin. Tukipolitiikka kannustaa olemaan tekemättä työtä. Tällaiset kannustimet tulisi poistaa. Kysymys perustulosta nousee ajankohtaiseksi. Säästöjä voitaisiin saada jonkin verran siitä, että tukia yksinkertaistettaisiin. Todelliset säästöt tulisivat kuitenkin siitä, että tukia jouduttaisiin lopulta maksamaan vähemmän, kun ihmiset menevät töihin.

Nuoria tulisi mielestäni mielummin kannustaa tekemään matalapalkka-alojen hommia kuin valmistumaan mahdollisimman nuorella iällä ja nopeasti. Työvoimapulaa on juuri eniten pienipalkkaisilla aloilla ja näitä töitä nuoret tekevät mielellään. Nuoren on vaikea löytää opiskeluihin motivaatio kovin nuorella iällä, kun ei tiedä vielä, mitä elämältään oikeasti haluaa.

Toivoisin, että tässä velkaantumisongelmassa nähtäisiin hieman pintaa syvemmälle ja pyrittäisiin pitkän tähtäimen ratkaisuihin. Tarvetta voi olla myös katsoa aika pitkälle menneisyyteen. Syyt ja ratkaisut voivat löytyä yllättävistäkin paikoista. Kun velkakierre on nyt päässyt käyntiin, sitä on vaikeaa katkaista. Täytyy alkaa miettiä tavoitteitakin uudelleen. Voiko päämääränä olla jatkuva talouskasvu ja kilpailukyvyn parantaminen? Entäs keskittämispolitiikka, joka näennäisesti luo kasvua muttei kuitenkaan kokonaisuudessaan tuo lisäarvoa? Muuttoliike tuo tarvetta jatkuville suurille investoinneille. Tällaisessa taloustilanteessa ei myöskään ole varaa laittaa suuria summia esim. kulttuuriin ja urheiluun.

Loppuun kuitenkin täytyy sanoa, että olen lukenut mielenkiinnolla kirjoituksiasi ja on hyvä, että tuot tätä näkökulmaa keskusteluun. Minua ei kylläkään miellytä se tapa, jolla asiasi esität. Hyvää voisi tehdä keskustelu suoraan niiden kanssa, joita kritisoit. Näin voisit ehkä helpommin oppia näkemään ongelmien taustalle.

Terveisin tuilla elelevä lääkäriksi opiskeleva yh-äiti, jonka valmistuminen viivästyy ja tulee viivästymään luultavasti lisää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Yksi säästämisen muoto on se, kuten toteatkin, että tuki ei olisi vastikkeetonta - siis pääsääntöisesti. Onhan aina toki poikkeuksia mm. terveydellisistä jne. syistä.

Kun olin työtön, olisin aivan vilpittömästi halunnut tehdä jotakin tolkullista päivärahaetuuteni vastineeksi, vaikkapa 2-3 aamupäivää viikossa, mutta tämä järjestelmämme esti sen tehokkaasti uhkaamalla: laitonta, ay-vastustus, "se nyt vain ei käy", kaikesta pitää maksaa oikeata palkkaa, ei täällä niin vain töitä tulla tekemään yms.

Lyhyesti: Koko asia siis joko haluttiin ymmärtää väärin ja tuhota omaehtoinen aloitteellisuus. Myös valtakuviot nousivat esille, samoin kaikkinainen pikkusieluisuus. Kuolonkankea hyvinvointivaltio - kuoppaako itsensä ja jäsenensä?

anna eino

"Eikös valtion ja kuntien pääasiallinen tehtävä olisi nimenomaan huolehtia siitä, että kaikki saavat perustarpeensa tyydytettyä."

Tuosta olen eri mieltä. Valtion ja kuntien pitää huolehtia vain perusturvallisuudesta ja infrasta, jotta ihmiset voivat turvallisesti hankkia elantonsa ja huolehtia itsestään ja perheestään.
Vastuu toimeentulosta pitää olla pääsääntöisesti kansalaisilla ja kuntalaisilla, ei julkisella vallalla.

"Tuilla elämisestä saatava varsinainen hyöty on muutenkin olematon. Onko vapaamatkustusta se, että saa ruokaa ja katon pään päälle?"

On se vapaamatkustusta. Vai voinko mennä etelään ja vaatia ruokaa ja kattoa pääni päälle?

"Kysymys perustulosta nousee ajankohtaiseksi. Säästöjä voitaisiin saada jonkin verran siitä, että tukia yksinkertaistettaisiin. Todelliset säästöt tulisivat kuitenkin siitä, että tukia jouduttaisiin lopulta maksamaan vähemmän, kun ihmiset menevät töihin."

Perustuloa tai mitään "kannustavaa" tukipolitiikkaa ei mielestäni pidä olla, koska se enimmäkseen kannustaa väärään suuntaan ja tuo kielteisiä seurausilmiöitä, mm maahanmuuton osalta.

Varmaa on, että ottajia ilmaantuu aina, kun joku ilmoittautuu jakajaksi.
Se on ok, jos jakaa omista varoistaan, mutta julkisia varoja ei pidä jakaa pelkkään oleskeluun tai vapaamatkustukseen. Ei edes kulttuurin tai urheilun tai liikunnan alalle tarvitse maksaa niin massiivista tukea kuin nykyään jaetaan. Liian paljon varoja jaetaan joutavuuksiin.

Jotenkin tuntuu, että nykyihmisten on mahdotonta ymmärtää elämän ja sen mahdollisuuksien rajallisuus. Elämä on viime kädessä armotonta. Ihmiset sairastavat, kärsivät, kuolevat, niin se vain on, vaikka meidän on kuinka vaikea sitä myöntää, etenkään omalle kohdalle. Mutta loppujen lopuksi se on se kestävin tie, jolla elämä uudistuu ja kohentuu.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mitkä ovat seuraukset, jos vaikka toimeentulotuki, työttömyyspäivärahat (kela), kansaneläkkeet yms. vakuutuksellisuuden ulkopuolinen tuki lakkaisi?
Jokaiseen kauppaan pitäisi palkata aseistetut vartijat, prostituutio lisääntyisi räjähdysmäisesti, meillä olisi kaduilla kerjääviä lapsia, asunnottomat kuolisivat pakkaseen samalla kun puolet vuokra-asunnoista olisi tyhjillään, opiskelemaan kykenisivät vain rikkaiden kakarat, vankiloita pitäisi rakentaa kymmenkertainen määrä nykyiseen verrattuna, hyvin toimeentulevat tarvitsisivat henkivartijoita, talous romahtaisi kokonaiskysynnän laskettua, palkkataso laskisi niin, ettei työtä tekemällä enää tulisi toimeen vapailla markkinoilla (julkinen puoli on aina erikseen), terveysongelmat kasvaisivat räjähdysmäisesti jne... Tällainen tulevaisuus siis houkuttaa kirjoittajaa. Nuoruus ja hulluus, mutta pahoin pelkään, ettei ko. henkilölle tule järki päähän iänkään mukana. Voisitko muuttaa sinne Italiaasi.

Artturi Noitalahti

Minulla ei ehkä ole puheoikeutta näissä tukiasioissa lainkaan, kun olen poikamies ja ollut 18 vuotiaasta saakka työelämässä yksityisellä sektorilla, josta suurimman osan aikaa vientiteollisuuden palveluksessa ;)

Minä aloittaisin julkisesta hallinnosta. Kokonaisia virastoja pitäisi kerta kaikkiaan lakkautaa, ja jäljellejäävien henkilöstöä leikata rajusti. Tarpeeton koulutus pitäisi lopettaa myös, ja satsata oppisopimuskoulutukseen. Ja tietenkin ulkomaalaisten ilmaisesta opiskelusta tehdä loppu. Mutta kaikkein ensimmäiseksi pitäisi lakkauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus. On vaikea keksiä moraalittomampaa etuutta kuin se.

krista virta

Sauli on Kokoomusnuorten sokea & typerä uhripässi, teurastaa itsensä viestintuojana toistamiseen jo. Muut arvokkaammat pidetään aisoissa.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Voi voi Saul. Kyllä se elämä vauhkomman ja villimmän orin alunkin suitsii. Se on helppoa huutaa yksilön syyllisyyttä huonosti hoidetun politiikan jälkeen ja helppoahan se on sittenkin kun pappa betalar. Siperia opettaa. Annettakoon anteeksi ymmärtämättömyytesi.

Lalli Saunantaus

Kirjoituksessa on mielenkiintoinen psykologinen lataus ja juju - little jerk, kuten Chuck Berry asian ilmaisisi.
Se on:
Kuka tahansa joka vastustaa noita asioita on useiden kirjoituksessa käytettyjen Sossupummi ja Sossupummiasenne sanojen seurauksena julistautumassa henkilökohtaisesti Sossupummiksi. Harva uskaltaa vastustaa ja mennä sen itse rakentamansa kujanjuoksun läpi.
Tämä on perinteistä natsien käyttämää ryhmän vihan homogenisoimiseen eli harmonisoimiseen käytettävää metodologiaa , jossa tosin Sosiaalipummin asemassa oli juutalaiset.

Tätä voidaan luonnehtia myös kaikkien poliittisten vaikuttajien junttausretoriikkana.
Olisiko ohjeet tulleet puolueen johdolta?
Saul on istuttanut kirjoitukseensa aimo annoksen levitettävää vastenmielistä empatian puutetta ja muuta inhimillistä saastetta. Sekä suomen kielen raiskaamista.

Tienaaminen muuten kannattaisi määritellä tarkemmin.
Sisältääkö käsite esimerkiksi muiden työllä tienatut rahat?
Ovatko nämä muut olleet lapsia Kiinalaisessa hikipajassa?
Saastuneesta moraalista voidaan myös keskustella...
Onko isänmaalisempaa ostaa ulkomaalainen uusi auto, kuin käyttää kaikki rahansa paikalliseen kauppaan?
Sosiaalipummiretoriikkaa käyttävät populistit "unohtavat" aina kokonaisuuden ja rahan kierrosta puhuminen on heille kuin kiroilisi saastaisimmilla tuntemillaan 1sanoilla. Sosiaalipummi - sanoituksella saadaan aikaa tuohtumus ja sitä tunnetta sitten vahvistetaan mahdollisuuksien mukaan. Siihen ei kuulu järkeily tai luvut eli faktat.
Tulemme johtopäätökseen, että Saul ei ajattele kokonaisvaltaisesti kenenkään muun kuin oman lompakkonsa etua.
(Ei isänmaan, kanssaihmisten tai edes samoin ajattelevien.)
Tai ehkä asia on jopa edennyt niin pitkälle, että Saulin (isän)lompakko ajattelee Saulin puolesta ja on kovin kiintynyt Sauliin.
Kuukausittainen ”diskoraha” ei todellakaan tule kaikille lapsille eikä kaikilla vanhemmilla olisi siihen edes varaa.
Puhumattakaan siitä, että vanhemmilta saatu "diskoraha" riittäisi asunnon kustantamiseen kuten Saulin tapauksessa.
Jolloin opintotuella voisi käydä "diskossa" hankimassa esimerkiksi kalliita muotihuumeita.
Sauli ei ilmeisesti osaa lukea tilastoja ja jos osaisi, ei silti mikään saisi uskomaan häntä tosiasioita.
Hän luulee kuin Sarasvuo, että kaikki ovat rikkaista perheistä ja jokaisella on varaa liutaan palvelijoita.
Yhteiskunnan tuki on tarkoitettu niille, jotka sitä tarvitsevat ja Saulin kaltaiset loiset ja syöpäläiset menevät siinä sivussa.
Heitä(rikkaiden jälkikasvua) on niin vähän, että heidän osuudellaan opintotuista ei ratkaista Suomen velkaantumisongelmaa.
Velkaantumisongelman ja opintotukien koplaaminen osoittaa suurta lapsellisuutta tai typeryyttä ja populismia(viimeinen mikäli ohjeet on tuleet puoluetoimistosta).

Voimme varmasti olla kaikki yhtä mieltä siitä, että Saulin olisi kyettävä vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
Missä kohdassa Saulin elämässä on tapahtunut konflikti, joka taas on aiheuttanut lapsen aivojen hermoverkkoon trauman, jota hänen täytyy jatkuvasti kompensoida sekä pahimmillaan väistellä tämän tyyppisellä uhmaikäisellä mielen ilmaisulla?
Miksi hän kaipaa rajattomasti huomiota ja huomio tulee saavuttaa toistamalla kotikasvatuksessa saatuja asenteita?
Ilmeisesti kyse on ollut Saulin vanhempien vahvasta epäjohdonmukaisesta käyttäytymisestä.
Isän tai äidin suuri lempeä miellyttävyys ja läsnäolo on vaihtunut hetkessä täyteen välinpitämättömyyteen ja loisena kohteluun.

Jussi Jukola

Yritä nyt edes jotain konkreettista kommentoida, ei vai sitä että Sauli on pelsebuubin avioton poika.

Mikko Heikkinen

No hei,

Olen perheen ainoa lapsi, jonka ekonomiäiti ja teknikkoisä ovat saaneet aikaan. Ilmeisesti he huomasivat minun olevan epätoivottua ainesta synnyttyäni, koska jäin ainoaksi.

Anyway, lapsilisiähän minusta on maksettu. Mitään muita sosiaalietuuksia perheemme ei ole saanut. Kumpikaan vanhemmistani ei ole ollut päivääkään työttömänä. Tuloluokaltaan nämä golfia pelaavat viriilit henkilöt ovat varsin hyvällä tasolla, jotn lisät on varmaan maksettu takaisin palkasta ja kulutuksesta perityillä veroilla ja ymmärtääkseni tulevat eläkkeet myös. Minäkään en ole ollut työtön. Eikä vaimoni. Lapsillemme maksetaan lapsilisiä.

Opintotuet maksoin opiskeluaikaisen työssäkäynnin vuoksi takaisin lähes kokonaan. Paljonko olet itse maksanut?

Näistä asioista huolimatta olen sitä mieltä, että kyllä tässä yhteiskunnassa tarvii niistä heikommista pitää huolta, muutenkin kuin heittämällä heille 5 sentin kolikko citymaasturin ikkunasta silloin tällöin ja näin tyydyttäen oma mielensä seuraavaksi viideksi vuodeksi. On kumminkin ihan tarpeeksi tapauksia, joissa lähtökohta omillaan tulemiseen on ollut hyvä, mutta tilanne on muuttunut esim. sairauden tai työttömyyden (joka ei poistu työttömyyskorvaukset lopettamalla, jos on vaikka lähtenyt firma alta ja toisetkin firmat kärsii suhdanteista) takia. Tai puolison kuoleman tai muunlaisen häipymisen takia (vaikka kokoomuslainen ukko lähtee sihteerin perään ja jättää kotirouvansa yksi lasten kanssa, avioehto tehty herran eduksi...) Eri asia on tietysti se, jos joku tietoisesti valitsee oleilun ammatikseen. Joko jossain hyväveli-kabinetissa tai puistikossa.

Kysymyksesi siitä, mistä eduista olisin valmis itse luopumaan, on mielenkiintoinen. Jos sanoisin, että lapsilisistä, niin palaisimme parin kysymyksen ääreen:

1. Miten Suomella on ollut paljon köyhempänäkin maana varaa maksaa niitä?
2. Kenelle ne loppujen lopuksi kuuluu? Niitä on varmaan annettu ns. köyhille senkin vuoksi, että ns. rikkaatkin saa niitä. Eikä ns. rikkaat halua luopua näistäkään lanteistaan. Laskisiko poisto verotustamme? Kuka määräisi, kenelle ne sitten kuuluvat? Kuinka voisit itse esim. työttömyyden aikana, (mikäli et saa vanhemmiltasi mitään ja olet kumminkin mennyt lisääntymään ja emäntä on lähtenyt yksin menemään ja jättänyt kolmoset sinulle, ei maksa elatusmaksuja), ostettua niille sapuskaa tms. Vasta äskenhän entinen pääministeri käski suomalaisia lisääntymään... Meidänkin lasten osakesalkku tais jäädä synnytyslaitokselle, kun ei oo löytynyt, vaikka kuinka on etsitty.

No, puoluetuista luopuisin heti. Luopuisikohan Mr. Wahlroos hänelle maksetuista maataloustuista?

PS: Ei ne Amerikassakaan tai Ranskassa tms. taida kaupungin kadut olla maksullisia ajaa. Motarit ehkä. Jos Suomessa lasketaan autoilun kustannukset muuten samalle tasolle kuin näissä maissa, niin maksan toki motareiden käytöstä. Silloin voin luopua pennosistani tiemaksujen hyväksi. Dieselvero pois pliis.

Tuula Saskia

Hauskan kommentin hauskin lause:Luopuisiko Mr. Wahlroos hänelle maksetuista maataloustuista?

Ei varmaankaan ilmoisna ikänä.

Mies , siis B.W., voi olla talousnero, mutta se ei riitä: hän luultavasti arvelee olevansa yli-ihminen.

Itse asiassa, niin hän kai onkin, mutta ei kuitenkaan jää maamme historiaan minkään merkkiteon vuoksi, jollei hänen omaa rikkauttaan lasketa.Yleensä ei lasketa.

En muista hänen luovuttaneen millekään yleishyvälle yhteisölle lanttiakaan.

Onneksi tämä superyksilö on edustaa aika harvinaista lajia, joskin ituja on näkynyt muuallakin: Lilius, Vehviläinen etunenässä.

Näiden tyyppien mantra on : minä ensin ja minä sitten. Tasavalta Suomesta viis.

Meillä on korrupiota, mutta se on kätketty hienosti kaverien verkostoon.

Mutta mitä siitä, kun tieto kulkee vain tiukassa piirissä.

Ben Kaergin

Tuula Saskia

Suhteellisesti ottaen totuus on myöskin se,ettei B.W. noin kansainvälisessä mittakaavassa ole ensinkään rikas.

Toisekseen,hänen asenteelliset,yhteiskunnalliset ulostulonsa suomalaisessa mediassa indikoivat,ettei hän omaa myöskään mainittavaa henkistä rikkautta, -pääomasta puhumattakaan. Kategorinen ylimielisyys vähäosaisia kohtaan on -de facto- totaalista köyhyyttä.

Mr. Wahlroosia ei pitäisi yliarvioida. :)

Tämä siis eräänä pointtina.

Mikko Heikkinen

Pari kysymystä vielä.

1. Miksi et ole tehnyt tietoista valintaa olla hakematta opintotukea, asumistukea ja opintolainaa ja rahoittanut opiskelujasi töillä?
2. Tiedätkö, mitä on empatia?

Sen verran vielä, että kyllä minäkin kannatan vastikkeellisuutta etuuksien saamisen suhteen. Esim. tarjotun työpaikan tai koulutuksen vastaanottamista. Ei meikäläistäkään lämmitä ilman aikomustakaan tällaisesta osallistumisesta pois jättäytyvät henkilöt. Tarvii toki huomioida toteutusmahdollisuudet, ettei huonojen kulkuyhteyksien päässä asuvalle kolmen lapsen autottomalle yh:lle tarjota duunia jostain täysin ulottumattomista.

Toivon sinun ymmärtävän, että suurin osa porukasta kumminkin haluaa olla kunnollisia ja töissä käyviä veronmaksajia.

Mikko Heikkinen

En viitannut empatian puutteella mainitsemiisi asioihin, vaan siihen, että Sauli tuntuu olevan täysin välinpitämätön niitä ihmisiä kohtaan, jotka oikeasti tarvitsevat (toivottavasti väliaikaisesti) tukea elämiseensä. En minäkään halua, että täällä Suomessa osa ihmisistä tietoisesti valitsee elämisen toisten kustannuksella pysyvänä olotilana.

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #195

Ei siihen toisista huolehtimiseen tarvita väkivalloin ylläpidettävää ryöstösaaliinjakoinstituutiota. Hyväntekeväisyys on ihan oikeasti olemassaoleva asia, jota korkea veroprosentti ja sosiaaliturva tuhoavat. Ei oo enää mun juttu kun oon maksanu verot, on meininki. Ja ihan ymmärrettävä meininki onkin kun katselee veroprosenttia.

On myös huomionarvoista että entisaikaan sosiaaliturvaa hoidettiin osuuskuntaperiaatteella kunnes siitä tehtiin käytännössä laitonta. Miksi? Kun vakuutusyhtiöt eivät olleet kilpailukykyisiä - niiden tehtävä oli tuottaa rahallista voittoa omistajilleen, kun taas osuuskunnan oli tarjota jäsenilleen palveluita ja pitää muutama jäsen leivänsyrjässä kiinni. Vaadittava marginaali oli pienempi ja näinollen vakuutusyhtiö-parkoja vietiin kuin vierasta sikaa. Eiväthän ne siitä tykänneet ja lobbasivat kapuloita osuuskuntien ja muiden työläisunionien rattaisiin. Loppu muuntautui sitten ajan saatossa hirviöksi nimeltä jenkkilän terveydenhoitoteollisuus.

Onko halvemman, vapaamman terveydenhuollon ja hyväntekeväisyyden systeemi aukoton? Ei, ei mikään systeemi ole. Mutta jossain vaiheessa pitää vain hyväksyä se että elämä on elämää ja paskaa tapahtuu joskus. Se että yrittää kontrolloida kaiken maailman harvinaiset tapaukset kuriin on taistelua tuulimyllyjä vastaan ja sen hinta on dramaattisesti paskempi jokapäiväinen elämä.

Mikko Heikkinen Vastaus kommenttiin #202

Paljonko sijoittaisit omista tuloistasi hyväntekeväisyyteen kuukaudessa? Prosenttia tai euroa? Jos siis ei tarvisi maksaa veroja. Henkilökohtaisesti en koe olevani ryöstön tai väkivaltakoneiston uhri. Tosin olisin varmaan useammin, jos täällä ei pidettäisi ihmisistä huolta. Kadulla tai kotonani.

Ei kaikkea tosiaan voikaan kontrolloida ja tulevaisuutta todennäköisesti onkin, että räikeimmät tapaukset tulevat karsiutumaan pois. Niitäkin on paljon, eikä sukupolvelta toiselle periytyvää syrjäytymistä pidä tukea. Uskon kumminkin, että asiat voi hoitaa näissä vaikeissakin asioissa inhimillisesti eikä millään Aku Ankka vs. Teppo Tulppu-tyylisellä kiukuttelevalla tyylillä. Mutta mieluummin ennen IMF:n väliintuloa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse kummastelen sitä, miten vinoutunut maassamme on koulutuksen suhde yrittäjyyteen. Suomi on yksi maailman surullisimmista esimerkeistä siinä, että korkeakoulutettu ei halua yrittäjäksi. Mitä korkeampi koulutus, sitä vähemmän halua yrittää.

Jotain siinä on mennyt pieleen. Tämä on täysin päinvastoin monen muun läntisen sivistysmaan kanssa, erityisesti amerikan. Mutta vastaus lienee julkisessa sektorissa joka työllistää suomessa korkeasti koulutetut. (koska moneen toimeen on vaatimuksena korkeampi kk-tutkinto, riippumatta siitä sopiiko ko. henkilö tehtävään. surullisia esimerkkejä on ihan liikaa, yksityisellä sellaiseen ei olisi varaa)

Yrityselämä ottaa sitten parhaat koulutuksesta riippumatta.

Politiikka taas ottaa "sopivat". Siellä on paljon ilman tutkintoa olevia päättämässä maamme asioista. Vaikkapa ylioppilas Backman, demareiden ryhmyri. Eikä taida MGR ministeri olla myöskään sen kummempi asiantuntija.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ihan hyvä ploki Saul! Jos voisit siistiä hieman kieltäsi niin OK!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Autoilu maksaa koko ajan hirveästi.

Ropi Jarrela

Se tähän sopii todeta, että eikös "Nallekin" ole myöntänyt nostaneensa lapsilisää?

SK Marttila

Esimerkkisi opiskelevan pienen lapsen isän sossupummiasenteesta voi kyllä ymmärtää toisinkin. Ihminenhän pyrkii siihen, mikä on hänen mielestään oikein ja hyvää. Perin kummallinen on se ihminen, joka uskoo opiskeluun ja sen mukanaan tuomaan (kansalliseen) hyvinvointiin, mutta itse ei pyri opiskelemaan. Tässä mielessä 'parhain päin selittäminen' on muna vai kana - tyyppinen kysymys. Oliko ensin ne omalle kohdalle osuneet tuet, josta ei haluta luopua, koska ne ovat nimenomaan omalle kohdalle osuneet vaiko oliko ensin se ajatus yleisestä tärkeästä arvosta, jota pitää tukea ja samaisen arvon vuoksi on sitten hankkiuduttu tuettuun asemaan.

Itse en opintososiaalisia etuuksia ole nostanut enää pitkään aikaan, mutta pidän niitä silti tärkeinä. En tosin vastusta oikealta laidalta tulleita ehdotuksia opinnoista maksamisesta työllistyttyä yms. Kehittämisen arvoisia ideoita. Myös lapsilisistä en luopuisi, koska kohtuullinen syntyvyys on tärkeää yhteiskunnalle ja lapsilisät menevät arkikäyttöön ihan (keskituloisissakin) normiperheissäkin eli en katso, että sillä tuetaan erityisesti moniongelmaisia.

Suoria tukia kotitalouteeni tulee hyvin vähän, mutta asuntolainan korkovähennys on yksi ja siitä voisin luopua. En tarvitsisi Salomäen mainitsemia KELA-korvauksia ostamistani lääkkeistä. Moottoriteistä maksaisin käytön mukaan, jos olisivat maksullisia. Saattaisin maksaa hieman kirjastoistakin.

Jussi Jukola

No, tähänhän se meni, eli kuten Saulikin alusti, alkoi sairas huuto siitä että puoli kansaa jää heitteille ja rikkaat heittelevät kolikkoja Mersun ikkunasta köyhille jos vain mihinkään kosketaan.

Suomessa on maailman tasaisin tuloero, tai jos ei olla kultamitalilla, niin palkintopallilla ainakin. kansa ei kuole kaduille Saksassa tai edes nykyEspanjassa, vaikka tuloerot ovat siellä suurempia. Jotkut vain pitävät pyhänä sitä, että vitun väliä mitä teet, mutta tärkeintä on se ettei naapurilla mene paremmin.

Kaunis maa, paska kansa.

Lauri Niemi

Joku vois kyllä. Kun meillä on hieno asenne että hilataan asioiden hyväksyttävä vähimmäistaso aivan saaketin ylös - tahtoo sanoa, joko asun tosissaan hyvin tai sitten kadulla. Se hirsimökki ilman fasiliteetteja on kiellossa. Viimeistään sen uuden päheän energiatehokkuusdirektiivin myötä jonka jälkeen moinen mökki on aivan liian alkeellinen hyväksyttäväksi.

Sama juttu vähän kaikessa. Auts, tarviin tikit. Niiden vetäminen ei ole rakettitiedettä, silti pakko olla joku vuosia Lääkiksen penkillä homehtunut vetämässä ne koska puoskarithan on pahasta eiks juu.

Kohta säädellään sitä miten puiden oksat tulee leikata - ihan oikea esimerkki Itävallasta muuten.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Älä sahaa oksaa jolla istut. Älä siis ehdota opintotuen lakkauttamista jos nostat sitä itsekin tällä hetkellä. Eihän siinä olisi mitään järkeä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen 10-henkisestä pienituloisesta perheestä. Kaikki kahdeksan kakruamme opiskelivat ilman opintotukea, joten kyllä se mahdollista on. Me vain elimme melko vaatimattomasti, teimme töitä opiskelun lomassa ja valmistuimme normaaliajassa. Se oli samalla kiitos vanhemmillemme.

Siihen aikaan turhuuksina pidettyjä etelänmatkoja, vaihto-oppilasvuosia, hiihtohissilomia, tupakointia ja haalaribiletystä emme harrastaneet, vaan lähinnä toimimme ns. kolmannen sektorin vapaaehtoispuuhissa ja harrasteissa: ei maksanut mitään. Tosin ajat ovat nyt toiset, samoin asenteet.

Elämässämme oli mielestäni ihan riittävästi järkeä. :)

Mistä säästää nykyisin?:
Miten tarpeellisia ovat olleet ne sadat jäähallit, valaistut hiihto- ja kuntoradat, kalliit kuntosalit jne., kun sukset, pyörä, verkkarit ja lenkkarit riittäisivät hyvin kunnon ylläpitoon?
Toisten euromaiden velkavastuista luopuisin heti, koska ne rikkovat allekirjoittamiamme EU-sopimuksia. Julkista sektoria pienentäisin ja purkaisen sen päällekkäistoimintoja ja -palveluja.
Vielä yksi asia: Kannattaisi ehkä palata apujen osittaiseen harkinnanvaraisuuteen, eikä jakaa kaikkea kaikille. Esimerkiksi tukea tulisi "vähvaraisille, ahkerille ja lahjakkaille" opiskelijoille", kuten sanonta kuului.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Huttunen: - "Älä siis ehdota opintotuen lakkauttamista jos nostat sitä itsekin tällä hetkellä. Eihän siinä olisi mitään järkeä."

On siinä semmoinen järki, että jos kukaan ei ikinä sahaisi oksaa, jolla istuu, niin ajastaan se oksa kasvaa niin suureksi, ettei sille enää riitä ravintoa ja koko puu kuolee.

Anne Pylkkönen

No huh! Kunpa vain Saul saisi nukutuksi yhdenkin yön ilman että sosiaalipummit, heikompi aines tai muut laiskat ahnaat sikiävät sielunviholaiset eivät häiritsisi hänen untansa Suomen TalousTaivaasta.

Mauri Hyhkö

Eihän Shaulin ajatuksissa ole mitään uutta. Sosialismin ja kapitalismin erohan on juuri siinä, että se mikä edellämainituilla on yhteistä on jälkimmäisillä omaa. Tämähän on juuri SE kysymys josta me kansalaiset olemme päättäneet ja valinneet vallitsevan poliittisen linjan joka ei ole oikein kumpaakaan. Voitot ovat omia mutta tappiot sosialisoidaan.

Keijo Räävi

Toimeentulotuki voitaisiin aivan hyvin lakkauttaa.

Käyttäjän AnttiJokinen kuva
Antti Jokinen

Sauli,

Perusta Suomeen aito oikeistopuolue. Sille olisi tilausta.

Ei siis sellaista oikeistopuoluetta, joka ajaa suuryritysten etua, koska Kokoomus on jo sellainen, vaikka samalla onkin sosiaalidemokraattinen "kaikille kaikkea" -puolue.

Perusta sellainen oikeistopuolue, joka ajaa valtion turhien palveluiden lakkauttamista, valtion palveluiden kilpailuttamista siellä missä kilpailulla on saavutettavissa etuja, sekä verojen alentamista.

Sinulla on selvästi libertaarishenkisiä ajatuksia, joita ei yksikään suomalainen puolue tuo esiin. PK-yritykset ja keskiluokka äänestäisi varmasti puoluetta, joka ajaisi niiden etuja ja näitä ihmisiä on paljon.

Lauri Niemi

Kansan mielestä korporatistiset sosiaalidemokraattiset ammattivalehtelijat ajavat heidän asiaansa ja Schubak haluaa kyykyttää köyhiä ja minä ja Heikkinen ja Makkonen kai syömme huviksemme lapsia tai jotain.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Antti Jokinen: - "Perusta Suomeen aito oikeistopuolue. Sille olisi tilausta."

En tiedä, onko Schubak mukana, mutta sellaista yritetään kyllä koko ajan. http://edistyspuolue.fi/

Kari Virtanen

Tuet ja avustukset(ja liiat verot) pois, niin lähestytään tervettä normaalitilannetta, jossa kukin syö omaa leipäänsä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuohon kun vielä saisi yhdistetyksi nopean mahdollisuuden löytää hommia, niin työttömyysajatkin lyhenisivät. Eli pitäisi oikein ronskisi suosia kaikkea työtä, jolla ihminen voi itseänsä auttaa - vähäistäkin ja myös sellaista, joka ei vaadi tohtorinhattuja...

Ensimmäisen oman palkkani muistan kuin eilisen päivän: upea tunne. Itse työllä ansaittu, siitä 1/4 äiteelle ja loput omaan käyttöön :)

Kari Virtanen

Näin meilläkin 9:n jäsenen perheessä.

Ne jotka opettelevat jo kotona tekemään tunnollisesti kaikkea työtä, yleensä jopa haetaan töihin.

Ne taas jotka opettelevat kotona työttömyyteen/tukiin, tekevät sitä todennäköisesti jo kolmannessa, tai neljännessä polvessa.

Kyse on opitusta/valitusta kulttuurista sekä arvoista.

Ben Kaergin

Kari V.

Jos siis nyt on,mitä syödä. Niinhän?

Kaikilla ei ole.

Kari Virtanen

Niin, kaikki eivät ole opetelleet tekemään töitä, niin että heillä olisi mitä syödä. Kaikki eivät nykyään ole opetelleet edes syömään. Hätäkeskukseen tulee soittoja, missä hätääntyneenä kysellään perunan syömisestä.

Katastrofit yms ovat erikseen. Suomessa oli viimeksi nälänhätä 1896.
Israelissa on ollut tiukempaa vielä hiukan myöhemmin.
Egyptissä nälänhätä on aivan ovella.
Syyriassa on jo.

Kannatan ehdottomasti ihmisten auttamista, mutta en holhouskulttuuria, jossa sosiaaliedut ovat niin hyvät, että niitä kannatta hyödyntää jo ammattimaisesti sukupolvesta toiseen. Se yhtälö ei yksinkertaisesti voi toimia pitkään, vaan edessä on Kreikan ja Espanjan tilanne, jossa aletaan todella näkemään nälkää. Joten nälänhätä on usein liian sosialistisen politiikan seurausta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #210

Onko palkkasäätely sosialismia?

Jos on,niin markkinatalous on sosialismia.Fiksusti olet vastaillut kaikkiin kysymyksiin joten vastaappa myös miten paljon potkitaan ihmisiä päähän,kun NAIRU-teoria pitää huolen riittävästä työttömyydestä jotta palkkasääntely pysyy voimassa? Olet kuitenkin täällä kovaan ääneen potkimassa ihmisiä päähän joten selitä.

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #211

En potki ihmisiä päähän. Olen heidän puolellaan. Kaikki ideologiat eivät kuitenkaan näin tee.

Sosialistinen maailmankatsomus on niin läpitunkenut yhteiskunnan, että sen markkinatalouskin palkkasäätelyineen on lähinnä sosialidemokratiaa.
Jopa kommunistisen kiinan talouspolitiikka on oikeistolaisempaa kuin Suomen.
NAIRU-teoria ei huolehdi työttömyydestä, vaan koittaa(vajavaisesti) selittää sitä.

Työttömyydestä huolehtii lähinnä ne, jotka siitä nauttivat, eli työntekijäpuoli palkkasäätelyineen ja unioneineen.

Työttömyystukien poistaminen ja työn sekä sen hinnan vapauttaminen lisättynä sosiaalisektorin laihduttamista seuraavalla verojen kevennyksellä olisi suurempi vaikutus työllisyyteen, kuin kaikilla tyhjillä työllisyyspoliittisilla toimilla.

Työttömyys on toisaalta samanlainen itsensävastainen poliittinen iskusana kuin demokratiakin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #219

Vähä kuin seinälle koittaisi esittää asiaa.. mutta markkinataloudessa työttömyyttä pitää olla jotta palkat pysyvät kurissa. Nyt sinä ehdotat siis työttömyystukien poistoa eli nämä työttömät joita tarvitaan palkkojen alhaalla pysymiseen pitääkin ajaa ahtaalle aivan kuin se olisi heidän vikansa,kun markkinatalous ei kykene pitämään yllä täystyöllisyyttä.

Kuinka hervotonta..mutta niin odotettavaa loogisuuden huipentumaa.

Ben Kaergin Vastaus kommenttiin #210

Tarkoitin lähinnä niitä,jotka ovat syystä,tai toisesta työkyvyttömiä sairauden,vamman,tms:n vuoksi.

Kari Virtanen Vastaus kommenttiin #213

Niin kyllä heitäkin jossain on, mutta ei niissä maissa, joissa asun.
Israelissa voisi tällainen ryhmä olla sudanilaiset.

Rivitalossa seinän takana asuu naapuri ikänsä sosiaalituilla elänyt. Hän on syönyt itsensä muodottomaksi, niin että hänen raajansa joudutaan sitomaan, ettei iho halkeaisi. Meillä on yhteinen roskalaatikko. Hän tuottaa yli kymmenen kertaa enemmän jätteitä(pääasiassa ruokapakkauksia) kuin minä.
Siitä eteenpäin asuu kaksi nuorta, hieman väkivaltaista aikuista, rikkoen asuntoaan(kunnan)ympäristöään säännöllisesti.
Kaikkia näitä palvelee ja jälkiä korjaa vajaa 10 täysipäiväistä kunnan työntekijää.
Luulen, että kaikkien naapureitteni suurin terveysriski on pikemminkin toimettomuus ja liika syöminen, kuin nälkäkuolema.

Kari Virtanen

Saul taitaa edustaa niitä harvoja Kokoomuksen/Suomen oikeistolaisia. Hyvä, että edes muutama löytyy.

Suomalainen "äärioikeistokin" kun tuppaa lopulta olemaan pesunkestäviä sosialisteja.

Käyttäjän EijaMustonen kuva
Eija Mustonen

"...äärimmäinen oikeutuksen tunne muiden rahoihin."
Me kaikki maksamme tässä maassa veroja niin paljon, että kyllä siellä tukien seassa on omiakin pelimerkkejä. Äitinä maksan mieluusti niitä veroja joilla kustannetaan lapsilisät ja muksujen opintotuet; pienituloisena niitä veroja joista saan osan takaisin asumislisänä; ja jos multa kysytään mistä leikataan, alotetaan lopettamalla muiden maiden tukeminen , lue=eräänkin Euroopan maan sossupummit.

Tuula Saskia

Luin läpi kaikki kommentit. Kirjoittajat taisivat olla yksimielisiä vain yhdestä asiasta: pakkoruotsi pois, samoin tekohengitetty kaksikielisyys.

Myös lapsilisien poistaminen varakkailta perheiltä herätti jonkin verran kannatusta. Olen itsekin sen kannalla.

Mielenkiintoinen havainto oli se, että maahanmuuttajien tuottamista kustannuksista ei kirjoittanut kukaan. Ehkä syy on se, ettei niistä anneta ulos tietoja.

Mielipiteeni pakotetusta kaksikielisyydestä ja pakkoruotsista ja niiden lakkauttamisesta olen jo tuonut esille potentiaalisina säästökohteina.

Nyt lisäisin säästökohteiksi ulkomaisten opiskelijoiden edut: lukukausimaksut tulee ottaa käyttöön.Kannattaa kysyä, moniko suomalainen opiskelee ilmaiseksi jossain muussa maassa.

Sen verran uskallan puuttua yhteiskunnalliseen päivähoitoon, etten tajua , miksi sitä sallitaan tuettuna, jos vanhempi on kotona? Jos nuori ihminen ei jaksa hoitaa lastaan kotioloissa, jotain on vakavasti vialla. Siis sekä järjestelmässä, että kotona olevan vanhemman oikeustajussa ja vanhemmuudessa.

Käyttäjän KirstiVehmaa kuva
Kirsti Vehmaa

Jos nyt Saul ihan itse ekana luopuisi tuistaan ja huutelisi sitten vasta vieraisiin pöytiin. Mitä enemmän mä luen tämän pojan juttuja, sitä vastenmielisempi Kokoomus on.

Kari Virtanen

Ei se noin mene, vaan tukien poistoista pitää tehdä poliittisia päätöksiä.

Kokoomus on nimenomaan tukipuolue. Montakohan miljardia Katainen on viime vuonnakin jakanut.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Suurin osa kansasta kuitenkin hyväksyy tulonsiirrot köyhille. Järkevä ihminen ymmärtää, että nyt kun koneet ja automaatio pääosin hoitavat tuotannon niin väistämättä suuri osa ihmisistä on vailla ansiotyötä. Aikanaanha tämä on hyväksytty itsestäänselvyytenä eikä kotiäitiä tai itseänsä ruookkivaa pienviljelijää pidetty mitenkään pummina.

Tälläinen pohjoismainen hyvinvointi tai sossopummiuden mahdollistava hoivavaltio on kuitenkin ihmiskunnan kehityksen huipputuote. Vastuulliset ihmiset maksavat veronsa mielellään, sillä on toki tiedossa että julkisesti käytetyt rahat menevät kuitenkin paremmin käyttöön kuin yksityinen raha keskimäärin. Yksityispuolella rahaa pitää tuotteiden sijaan käyttää mainontaan, markkinointiin, korko ja valuuttarsiskiltä suojatumiseen ym turhuuteen, joka ei sinänsä tuota mitään arvokasta yhteiskunnalle. Toki näillä johdannaiskaupoilla ja rahan lainaamisella korkealla korolla Kreikalle joku saa rutkasti rahaa, mutta onko se sitten sosiaalipummiutta arvostettavampaa. Sossupummithan saavat "vastikkeetonta" rahaa vain niukasti, sen sijaan pörssikeinottelija vie rahaa yhteisöltä siten että asiasta ei ole yhteisesti sovittu.

Esimerkiksi Percy Henrik Mikael Lilius tienasi v 2006 pääosin optiotuloina 11.6 miljoonaa euroa ja hänen eläjärjestelynsä tuottanevat noin 70 miljoonaa euroa. Hänen sulka hatussaan oli ostaa Venäjältä sähköverkko, josta kai nykyisin on kupari varastettu ja tolpat ovat lähinnä ongelmajätettä. Rahaa tähän kai kului melkoisesti. Sossupummit eivät todennäköisesti tee näin isoja mokia ainakaan näin isopalkkaisesti.

Mieluummin suon, että sen sijaan että Liliukselle maksetaan vuodessa vastikkeetta tai haitallisesta toiminnasta 11.6 miljoonaa, raha jaettaisiin 10 000 sossupummille, joille sitä riittäisi lähes tonni kuukaudessa.

Kari Virtanen

Taisit tempaista tuon jostain sos.dem oppikirjasta? :)

Eurooppa on konkurssissa juuri noilla lääkkeillä.
Erityisesti nyt kun sosialidemokraatit ovat saaneet vielä pääomankin haltuunsa, eli pankitkin ovat alkaneet sosiaalipummeiksi.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

En tunne sosiaalidemokratian oppikirjoja ja olen ko puolueen aate ja oppilinjoista varsin tietämätön. Kansankodilla toki viittaan ruotsalaisalkuiseen pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, jossa toki sosiaalidemokraateilla lienee suuri osuus.

Mauno Koiviston kertoo sanoneensa Puolan pääministerille, että meillä Suomessa näyttää olevan kolmenlaisia puolueita: On ei sosialistisia, ei porvarillisia ja sitten vielä ei sosialistinen, ei porvarillinen.

Itse olen kai sitten ei kommunistinen, ei sosialistinen, ei porvarillinen, ei fasistinen, ei kapitalistinen. Sen sijaan uskon demokratiaan, siihen että tarvitaan sääännöksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa ihmisille hyvinvointia ja turvallisuutta, uskon että isot tuloerot eivät ole hyödyllisiä, uskon progressiiviseen verotukseen.

Käsittääkseni ruotsalaiset sosiaalidemokraatit ovat kehittäneet 1964 myös grundskolanin, jota Suomessa matkittiin vuodesta 1968 alkaen ja nyt näittäisi että hyvien Pisa-tulosten perusteella sille olisi myös Jenkeissä kysyntää.

Käsittääkseni Eurooppa, Amerikka, kehitysmaat ym ovat konkurssissa. Ainoastaan kommunistinen Kiina ei ilmeisesti ole konkurssissa mikäli vain Jenkin pystyvät maksamaan lainaamansa.

Mietin nyt millä lailla sodiaalidemokraatit ovat saaneet pääoman haltuunsa? Eikö se ole kuitenkin Marxin tekijäoikeuksin varustettu kirja? Mikäli tarkoitat pääomalla rahaa niin kai se on ihan muilla kuin sosiaalidemokraateilla hallussaan, epäilykseni kohdituu kyllä enemmänkin kansainvälisiin suurityksiin, joihinkin rikkaisiin, joita myös Venäjällä oligarkeiksi kutsutaan ja mainitsemaani Kiinaan.

Jani Miettinen

Nyky Kiina ei ole kommunismia nähdykkään, vaan valtio on täysin kapitalistinen jonka poliittinen järjestelmä on yksipuoluellinen, mikä mahdollistaa tehokkaan ja epädemokraattisen keskushallinnon.

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

Jep jep, näinhän se menee. Kun on hyvät ajat ja rikkaat kahmivat voitot, niin se on täysin oikeutettua, koska isot kihot ottavat riskit. Nyt kun pitäisi kantaa niistä riskeistä vastuu, niin yhtäkkiä kollektivismi nostaa rumaa päätään, ja kyseessä onkin koko kansan talkoot.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

a) Kirjoittaja on nuori, naiivi ja kokematon?

b) Kalastelee lukijoita vanhanaikaisin ja kulunein provosointikeinoin?

”Kyllä yhteiskunnan on satsattava lapsiin ja opiskeluun, se on minun mielipide, sanoo sossupummiasenteella varustettu pienen lapsen opiskelijaisä."

Ei oikeasti näin mustavalkoisesti voi kukaan ajatella.

Jani Miettinen

Itse olisin valmis lopettamaan kaikki yritystuet, jos yhteisövero laskettaisiin 1%. Sillä tänään paperi hesarissa oli artikkeli, missä laskettiin, että jos kaikki yritystuet lopetettaisiin, niin käytönnössä valtio voisi lopettaa yhteisöveron.

Eli yritystuet eivät itsessään näyttäisi tuottavan mitään, vaan katovan vain maailmalle.

Ei kai kapitalismiin muutenkaan kuulu yritysteut, vaan vapaalla kilpailulla mennään.

PS. Tällä hetkellä en itse nosta mitään tukija, sillä en laske yleistä terveydenhuoltoa tueksi, jos itse kustannan sen työskentelemällä vientiyrityksessä, mikä tuo ihan oikeasti sitä kassavirtaa valtion kassaan.

Lauri Niemi

Kerro se keskivertosuomalaiselle joka haluaa määritellä miten saan aivastaa, saati sitten harjoittaa liiketoimintaa.

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

Olen samaa mieltä ja olen kirjoittanutkin aiheesta blogissani aikaisemmin: http://saul.puheenvuoro.uusisuomi.fi/98430-yrityst...

Lalli Saunantaus

Sauli on kyllä yhtä Kommunistinen kuten muutkin. Suomi on niin läpeensä asti sosialistinen paikka kuin voi olla. Hyvä niin. Mutta paremminkin asiat voisivat olla.
Nimittäin tosiaankin olisi syytä peruuttaa, mutta jos ei perustaa sille luoda, on se täysin mahdotonta. Nythän eletään niin ettei mikään muutu. Aletaan internettiinkin sopeutua ja palataan vanhaan Status Quoon. Muutokset ovat mahdottomia mitä nyt Ruotsista tulee jotain uutta silloin tällöin.
KukkaHattuTosimies Kari Virtanen leimaa kovasti (ilmeisesti humalassa), mutta ei paljon perustele. Mutta pahiten ottaa silmään tuo lasten "opetteleminen" työntekoon.
Siinä vastuu siirtyy lapsille. Kyllä vanhemmat näyttävät esimerkkiä työnteossa ja nimenomaan kotioloissa. Ei riitä että käydään palkkatöissä ja vedetään viinaa kotona. Tuloksena on vesipäitä runkkareita ja puukkojunkkareita. Sen sijaan jos lapsi opetetaan jo 4 -vuotiaasta suhtautumaan työhön normaalisti, ei sen tekeminen häntä millään tavalla rassaa myöhemmin elämässä. Kuten vaikka Kari Virtasta hieman siltikin vielä rassaa. (Minua rassaa aivan saatanasti, tylsyys tappaa)
Jos ei vanhemmat tee mitään työtä, eivätkä vaadi sitä itseltään on lapsen vaikea muuta kuin tulla samanlaiseksi.
On paljon perheitä missä vain korostetaan omaa osaamista ja älykkyyttä ja paremmuutta muihin verrattuna, ilman mitään konkreettista esimerkkiä
miten asiat hoidetaan. Kasvatusmetodit ovat ylimielisyys ja kusipäisyys.. Tuloksena on pelosta täriseviä sormipersessä seisovia ylimielisiä urpoja, joista ei koskaan tule mitään parempaa kuin kulu kunnalle ja parhaimmillaankin tuloa hautausurakoitsijalle. Kari Virtasen on joko ammuttava nämä, tai tultava toimeen niiden kanssa. Niissä on kyllä paljon raivoa ja anarkiaa, koska niitä vedetty lapsesta asti maan rakoon, sillä ne kyseessä olevat natsisaksaa ihannoineet vanhemmat ovat usein erehtyneet myös alistamaan näitä piruparkoja.

Michael Perukangas

okoomusnuori Saul Schubak on päättänyt ryhtyä puolueensa nuoriso-osaston uhrilampaaksi ja tuulenhalkojaksi. Kun hän on rohkeasti (?) ja rehellisesti (?) myöntänyt nauttivansa turhia sosiaalietuisuuksia, hänestä on tullut puolueelleen hygieeninen ongelma. Hän on selkeästikin päättänyt olla marttyyri, puolueensa aivopierujen koelaboratorio, ikään kuin hän vain toimisi päivänvaloa kestämättömän misantropian välikappaleena ilman omaa vastuusta omista mielipiteistään. Eivät ne mitään lipsauksia kuitenkaan ole, ja turha on esiintyä puolueensa totuudentorvena. Schubak on vastuussa omista mielipiteistään, joskin onneksi vain niistä.

En enää puutu tarkemmin Saulin höläyksiin, sillä tein sen jo aikaisemmin tässä blogissa (kts. klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa). Ei kuitenkaan ole suoraselkäistä ja rohkeaa julistaa saamiaan tukia ja myös itseään turhaksi vaan ainoastaan ihmisvihan osoitus. Yksi Saulin uudempi keksintö ansaitsee kuitenkin huomion: kun hän väittää, että verovaroista maksettujen julkisten palveluiden nauttiminen on toisten taskuista varastamista, ei se sitä ole. Veroja maksavat nimittäin kaikki, työttömätkin.

Ehkä olisi pitänyt jäädä Kokoomusnuoriin silloin reilut 20 vuotta sitten, en tiedä. Mutta kannattaako sitä omaa ainutkertaista ihmisen osaansa moiseen uhrata. Osalle meistä silloisista Toivoista kävi todella hyvin, ja sitten on näitä lähes hampaattomia konekirjoittajia, joiden kantokykyä ei skolioosi ei ainakaan paranna. Minut erottaa Saulista kuitenkin yksi asia: kun hän ei itse ymmärtänyt erota, minä taas ymmärsin pelastaa itseni uhrautumasta väärän aatteen marttyyriksi.

http://perukangas.blogspot.fi/2013/02/mika-erottaa...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, kumpi on kansakunnallemme turmiollisempi kansalainen, nuori vasemmistoliittolainen sossupummi vai nuori kokoomuslainen poliittinen broileri ?

Matti Palviainen

"Vielä kalliimpia tukimuotoja, joista epäsuorasti hyödyn, on esimerkiksi pakkoruotsi ja ruotsinkielisten suosiminen opintopaikoissa. Tämän voisi lopettaa kokonaan. (Olenkin itse asiassa vuosien ajan ajanut aktiivisesti pakkoruotsin poistamista Kokoomuksen sisällä ja siitä tulikin Kokoomuksen virallinen linja 2010 puoluekokouksessa.)"

Jos olet ruotsinkielinen, tämä on poikkeuksellisen rehellinen asenne. Siis olet ruotsinkielinen suomalainen etkä suomenruotsalainen. Niin oli myös Mannerheim.

""Brittiäinen sotahistorian tuntija J. E. O. Screen kirjoitti kirjassaan Mannerheim:"Merkille pantavaa on, että hän (Mannerheim) halusi tulla kutsutuksi nimellä finne (suomalainen), jonka monet ruotsinkieliset varasivat tarkoittamaan vain suomea puhuvia suomalaisia. Eräät ruotsinkieliset pitivät Mannerheimia liian suomalaisena, ...
Hän arvosteli avoimesti Ruotsin puuttumista kielikiistaan:"

Nyt on sitten allekirjoitettavissa kansalaisaloite:

http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/hae

Mm Kokoomuksen nuoret ovat tukemassa tätä tärkeätä kansalaisaloitetta.

Toimituksen poiminnat