Saul Schubak

Siirrä yrityksesi Viroon!

Vai tekisimmekö sittenkin jotain kilpailukyvyllemme? Kokoomuksen Nuorten Liitto on tehnyt aloitteen Kokoomuksen Rovaniemellä viikonloppuna pidettävään puoluekokoukseen yhteisöveron poistamisesta Viron tapaan.

Olemme lanseeranneet kampanjan: Siirrä yrityksesi Viroon! Kampanjalla haluamme herätellä laajempaa keskustelua suomalaisen verojärjestelmän ja laajemminkin yhteiskunnan kilpailukyvystä. Jollei nyt Suomessa aleta ottaa kilpailukykyämme tosissaan, syntyvät tulevaisuuden vaurautta luovat innovaatiot jossain aivan muualla, kuten Virossa.

Samalla kun naapurimaissamme on keskitytty muuttamaan rakenteita yksinkertaisemmiksi ja yritysystävällisemmiksi, on Suomessa otettu velkaa, nostettu veroja ja luotu uusia sääntöjä ja poikkeuksia rasittamaan yrittäjiämme. Yhä pienempi osa yrittäjän ajasta menee asiakkaan palvelemiseen ja hyvinvoinnin luomiseen, kun taas lupa- ja tukiviidakossa suunnistaminen tehdään koko ajan haastavammaksi.

Viime aikojen karmivia esimerkkejä ovat esimerkiksi pikavippien kieltäminen, pääomaveron tekeminen progressiiviseksi ja T&K ja enkelisijoittajavähennykset. Jälkimmäiset takaavat että kirjanpidolla siirretään kaikki mahdolliset kulut tutkimus ja tuotekehittelyksi ja suorien sijoitusten sijaan luodaan enkelisijoitusfirma väliin, veronkierrollisista syistä. Tämän kikkailun osittaiseksi estämiseksi luodaan tietysti uusi valvontakoneisto ja pykäläviidakko. Kaikki tämä luo hyvinvoinnin sijaan pelkkää turhaa byrokratiaa.

Alla listaan muutaman keskeisimmän ongelman, joiden ratkaisemiseksi voisimme ottaa mallia etelänaapuristamme:

Lainsäädännön ennakoitavuus

Hill & Knowltonin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 77 % yritysjohtajista on sitä mieltä että Suomen poliittinen riski on yhtä suuri tai korkeampi kuin EU:ssa keskimäärin. 67 % mielestä se on kasvamaan päin. Yritykset tekevät voittoa ottamalla laskelmoituja riskejä, yrittäessään ennakoida kuluttajien tulevaisuuden mieltymyksiä. Mutta kun samalla tehdään mahdottomaksi ennakoida, paljonko saa tukea, paljonko pitää maksaa veroa ja minkälainen on toimintaa sääntelevä lainsäädäntö projektin valmistuessa - moni isompi investointi jää kokonaan tekemättä.

Erityisen huolestuttavaa tutkimuksessa on se, että kansanedustajat eivät ymmärtäneet lainkaan poliittisen riskin ongelmaa. Heillä oli kaikissa kohdissa selkeästi ruusuisempi kuva tilanteesta kuin yritysjohtajilla.

Virossa verotuksessa ja lainsäädännössä on tehty selkeä linja, jota on johdonmukaisesti noudatettu viimeisen vuosikymmenen ajan. Julkista sääntelyä vähennetään, verotusta lasketaan ja kaikki verot pyritään keräämään laajasti ja tasapuolisesti välttäen poikkeuksia ja erikoissääntöjä. Asiat muuttuvat paremmiksi ja muutokset ovat ennakoitavia. Tällaisessa ympäristössä voi rauhallisin mielin tehdä isompiakin investointeja. Verokikkailuun ei tarvitse rahojaan investoida.

Sukupolvenvaihdos

Suomessa yrittäjänuransa saattaa joutua aloittamaan myymällä ison osan tuotantoa ylläpitävistä hyödykkeistä, joilla yritystä oli tarkoitus alkaa pyörittää. Sukupolvenvaihdoksissa tuhotaan huikeat määrät pääomaa, pakkosiirrättämällä tätä vähemmän hyödylliseen käyttöön perintöveron avulla.

Virossa ei ole perintöveroa ollenkaan ja Ruotsissakin sitä joutuu maksamaan vasta realisoidessaan omaisuuttaan.

Työn teettäminen

Suomessa työn verokiila on 42 %. Jos siihen lasketaan kulutusverot mukaan, nousee kokonaisverokiila 53 %. Eli työn teettäminen ei kauheasti kannata, kun joutuu maksamaan enemmän valtiolle kuin työntekijälle. Pahimmissa tapauksissa kirurgin kannattaa tulla kotiin aikaisin leikkaamaan oma nurmikkonsa, koska nurmenleikkaajan palkkaaminen tulee verojen jälkeen kalliimmaksi.

Yrityksen kestävä kasvattaminen

Viro ei verota yrityksen edelleen investoimaa voittoa. Verot kerätään vasta sitten kun ne maksetaan ulos firmasta. Tällainen malli kannustaa yrityksen kasvattamiseen sekä vähentää houkutusta ylivelkaantumiseen. Tällaisen mallin käyttöönotto ei ole kustannuskysymys. Siltä osin kuin yritysverotuksen poistoa ei haluta rahoittaa menoja vähentämällä, voidaan vero siirtää joko arvonlisäveroon tai osinkoveroon.

Työmarkkinoiden jäykkyys

Suomessa työmarkkinat ovat liian jäykät ja jatkuva lakkoilu heikentää niitä entisestään. Kolmikantajärjestelmä pitää palkkoja jatkuvasti niin korkeina että osa työvoimasta hinnoitellaan työmarkkinoiden ulkopuolelle. Ensimmäiseksi meidän pitäisi poistaa ammattiyhdistysliikkeiden jäsenmaksujen verovähennysoikeus ja seuraavaksi työehtosopimusten yleissitovuus. Voidaan olla varmoja ettei työttömyys tämän jälkeen koskaan huitele kymmenen prosentin tuntumassa kuten nykyään.

Miten tehdä Suomesta kilpailukykyinen?

Suomella on paljon valttikortteja omasta takaa. Meillä on, viimeaikaisista tapahtumista huolimatta, kohtuullisen toimiva oikeuslaitos ja vahva omaisuudensuoja. Suomalaiset ovat rehellistä ja ahkeraa kansaa. Kukoistuksemme tiellä on ainoastaan poliittisten päättäjiemme rohkeuden puute kunnollisten muutosten aikaansaamiseksi.

Tämän maan poliittiseen kulttuuriin on saatava todellinen asennemuutos. Ei riitä että näperrellään vähennys- ja tukijärjestelmän kanssa, siten että kovaäänisimmät taustaryhmät saadaan hiljennettyä seuraavien vaalien yli. Kilpailukykyymme ja taloudelliseen menestykseemme on alettava suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Vaarana on muuten, että Suomesta tulee tytäryhtiötalous. Ainoat yritykset ovat kansainvälisten firmojen haarakonttoreita ja kaikki todelliset innovaatiot tehdään muualla.

Tämän välttämiseksi Kokoomuksen Nuorten Liitto esittää että poistaisimme yhteisöveron, siten että ainoastaan ulos otettua voittoa verotettaisiin. Se ei yksinään tee kesää, mutta olisi ainakin hyvä alku.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Yksittäisenä asiana nostaisin esille tuon työehtosopimusten yleissitovuuden sekä ammattiyhdistysliikkeiden jäsenmaksujen verovähennyksen, joiden poistamisen tarkoituksena olisi tietysti vähentää ammattiyhdistysten vaikutusvaltaa. Rohkenen epäillä, että tämä johtaisi yleisesti palkkatasojen laskuun ainakin nyt pitkällä tähtäimellä.

Kun nykyäänkin jopa korkeasti koulutetuilla aloilla palkkataso Suomessa on eurooppalaisittain alhaisella tasolla ja samalla kulutushyödykkeiden verotus korkealla tasolla, miten aivan tavallisten palkollisten ostovoima voitaisiin turvata ilman ammattiyhdistyksen tukea? Onko yrittäjillä aidosti riittävästi hyvää tahtoa tai perusteltua syytä tarjota työntekijöille kilpailukykyistä palkkaa sillä rahalla mikä jäisi yli yritysten verotusta keventämällä, kun suomalaisten korporaatiopamppujen yleinen konsensus tuntuisi olevan, että yrityksen ainoa tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen?

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

Yleissitovuuden poistaminen ja jäsenmaksujen verovähennysten poisto varmasti vievät ammattiyhdistysliikkeiltä valtaa. Hyvin lyhyellä tähtäimellä tämä luultavasti johtaa jopa palkkojen hienoiseen laskemiseen. Kuitenkin kun saadaan työikäinen väestö tekemään töitä ja tuottamaan, lähtevät palkat kasvuun. Heti alkushokin jälkeen palkkatason voi siis odottaa nousevan lukuunottamatta joitain härskisti ylihinnoiteltuja aloja, kuten ahtaajat. Työntekijällä on muutenkin mukavampaa markkinoilla jotka ovat lähempänä täystyöllisyyttä. Tällaisessa tilanteessa työntekijä voi kilpailuttaa työnantajia, eikä toisinpäin, kuten on tapana nykyään.

Kalevi Wahrman

Entä yhtiöiden jäsenmaksut?

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Pelkkä ylimalkainen suhtautuminen lainsäädännön ennakoitavuuteen olisi oman kampanjansa arvoinen. Mielestäni ennakoitavuus on yksi politiikan ja hyvän johtamisen tärkeimpiä ominaisuuksia - nopeasyklisyys on kummassakin yksi toteutumisen päähaasteista, mutta asennoitumiseen voi vaikuttaa nopeasti. Aloitetaan kuitenkin herättely kilpailukyvystä.

Jarkko Simonen

Viroon siirtyneet yritykset ovat takoneet lisävoittoa voiton päälle jo yli 10 vuotta, kiitos nollaveron. Tämä on mahtava, ylittämätön kilpailuetu Suomen verojärjestelmään nähden.

Kun otetaan huomioon Suomen lisääntyvät takausvastuut ja niiden luonnollisesti aikaansaamat huomattavat veronkorotuspaineet, alkaa jo yli keskitulon ansaitsevan palkansaajankin olla järkevää yhtiöittää toimintansa virolaiseksi yritykseksi ja maksaa itselleen palkkaa vain välttämättömien elinkulujen kattamiseen.

Säästetty pääoma kasvaa sitten koronkorkoa verottomana halutulla sijoitustavalla. Tämä avaa huikeita kehitysnäkymiä tulevaisuuteen, unohtamatta autojen ja asuntojen huomattavasti edullisempaa hintatasoa.

Mika Samuel Kiekkijev

Jarkko, aika moni jo toimii mainitsemallasi tavalla ja tosiaan yrityksen siirtäminen / uuden aloittaminen Virossa on huomattavasti helpompaa / kannattavampaa kuin Suomessa, joten kun kerran EU:ssa ollaan, niin miksi ei käytettäisi tätä mahdollisuutta laajemminkin hyväksi?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Seelvä homma,mitä jos leikattaisiin palkkoja vaikkapa 30%. Oltaisiinko sitten kilpailukykyisiä?

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

Julkisen sektorin palkkoja voitaisiin vähän tarkistaa kuten tehtiin Virossa, niin ehkä meidän ei tarvitsisi ottaa 10 miljardia euroa lisävelkaa vuosittain.

Uskon että olette ymmärtäneet vähän väärin. Poistamalla yritystoiminnan esteitä nimenomaan luodaan kasvua. Tämä johtaa korkeampiin palkkoihin ja lisääntyvään ostovoimaan.

Harri Räsänen

Kokoomus voisi näyttää esimerkkiä siirtämällä puoluetoimistonsa Viroon.
Kokoomus ei ehtisi tuhota Suomea kokonaan.

Käyttäjän timce185 kuva
Timo Leppänen

Eikös se kokoomus ajanut tälläistä yrittäjä Suomea, jossa veronmaksu olisi vähäistä kunnes ne keksi vatuloida rahaa EU:n syviin taskuihin???

Tietääkö kukaan paljonko Viro on joutunut laittamaan euroja EU:n tuki rahastoihin???

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Ainakin yhden näkemäni taulukon mukaan Viron osuus EVM peruspääomasta on vain noin kymmenys siitä mitä Suomen osuus ja koko pääomasta jotain pari promillea. Tokihan tuo on vain osa kokonaisuutta, mutta antaa suuntaa. Eli, kun paska alkaa osumaan tuulettimeen, niin suomalaisten kannattaa massamuuttaa Viroon tai luoda massiiviset alue luovutukset ja päästää loppu (tyhjentynyt) osa maata konkurssiin.

Pekka Manner

Kokoomuksen idea poistaa TES johtaisi orjatyövoimaan. Kokoomus on turhan höveli, kun ei paljasta mistä pitäisi leikata kun yritysten verotus lopetettaisiin?

Miten olisi jos Kokoomus palaisi juurilleen rodunjalostukseen ja 1930-lukuun, silloinhan Kokoomus oli hyvää pataa natsi-Saksan ja muiden fasististen valtioiden kanssa ja kannatti Suomessakin mm. rodunjalostusta.

Eli siis vammaiset ja muut "ei tuottavat" on saatava pois rasittamasta Kokoomuslaisten hyviä bileitä, miten olisi kaasukammiot tai muut joukkoeutanasia toimenpiteet?

Toimituksen poiminnat